December 5, 2017

Moncong sebab aiskrim ~ happy pun sebab aiskrim

Assalamualaikum...

Bulan oktober 2017 aritu, McDonalds (McD) ada buat promo aiskrim coklat hershey... wowww.. memang anak3 mak semua suka kecuali abgngah. Abgngah akan cari vanilla je.. hehehe.. abgngah kan tak suka coklat. Abglong dengan aathif memang suka... 

So ada satu petang tu mak saja bawak kamu semua cari aiskrim McD tu. Drive thru je.. tak masuk dalam sebab memang nak makan aiskrim je... bukan nak makan benda lain pun. Bajet tak cukup ye... hehehehe... so masa masuk memula tu mak tanya dekat orang tu... aiskrim ada ke... dia kata hersheys ada tapi vanilla takde... so abgngah dah monyok dah.. yang abglong dengan aathif dah suka.. konon mak akan belikan aiskrim la tu... hehehe.... tidak ye... mak yang adil... so mak tak beli apa-apa pun masa tu.. meluar macam tu je... sebab abgngah tak dapat aiskrim maka semua pun tak dapat ye.... hehehe.. itulah sebab muka moncong je tu.... hahahaha.. kelakar laaa....





So next time tu kita try pergi lagi. Mak pun tanyalah vanilla ada tak... dia kata adaaa... hoyeeeeeyyyy... kamu semua memang happy laaa.... hahahah.... so barulah muka masing-masing happy....

 

 



Ooooo.. mesti masa ni hari jumaat sebab abglong pakai tshirt merah kafa tu... hehehe... puas hati kome ye... oklah.. mak dapat buat sikit-sikit je untuk buatkan kome happy... mak nak belanja makan best-best memang payah la kan.... harap anak-anak mak semua paham ye... kita bukan orang senang... tapi kita happy dengan cara kita.... Alhamdulillah....

Shaqis Child Care Centre ~ Last day Aathif December 2016

Assalamualaikum....

Macamana mak boleh tertinggal nak update pasal aathif last day dekat shaqis.. hehehe... sebelum aathif melangkah ke LC Meru masa mula-mula orientasi akhir tahun 2016 tu... kalo lupa boleh refer sini... masa tu aathif dah hampir last day kat shaqis. Mak ada juga mintak teacher kirin aathif untuk ambilkan gambar aathif kat shaqis untuk kenangan aathif nanti. Mak nak up dalam blog ni la kononnya... hehehe.. lepas tu langsung mak terlupa... sorry ye aathif... hehehe...


Masa last day tu mak ada order kek coklat kecil ni kat acik risma... mak mintak dia tulis thank you... mak nak bagi kat semua teacher aathif kat shaqis tu... lepas tu dekat anak2 lain mak belikan apam polkadot. So bolehlah celebrate sama-sama ye... maklumlah aathif kat shaqis ni hampir 4 tahun ++ sebab aathif mula masuk shaqis sejak umur 2 bulan lagi. Sampailah umur dia 4 tahun. Memang dah serasi sangat dah dekat sini... Alhamdulillah... mak memang letakkan 100% kepercayaan dekat nursery ni. Memang banyak je nursery yang tak bagus... tapi banyak juga yang bagus. Salah satunya shaqis ni. Memang 100% mak suka... anak3 semua suka tinggal kat sini. Sebab tu juga abglong pun transit kat sini dah 2 tahun dan tahun 2018 ni abgngah akan masuk lagi shaqis untuk transit kat sini.. Alhamdulillah lega mak jumpa satu tempat yang sangat mak percaya.

Jomlah layan beberapa gambar yang teacher kirin hantar kat mak aritu.... happy aathif dengan kawan-kawan ye...







Terima kasih semua teacher aathif yang sayang aathif..jaga aathif masa mak kerja... nanti aathif tahun 1, aathif transit kat shaqis balik tau... heheheeh....

November 30, 2017

#HairulTashaFinally ~ Part 2

Assalamualaikum anak-anak mak.....

Mulai sekarang mak nak buat blog ni macam diary kisah keluarga kita. Mak nak satu hari nanti bila anak3 mak dah besar... boleh google nama sendiri dan akan keluar blog ni... so anak3 mak boleh baca cerita pasal keluarga kita... apa kenangan keluarga kita.. dari kamu semua kecil sampailah dah besar... mak tau tak ramai yang baca blog kita ni.. so mak nak cerita kat anak3 mak je... hehhehe...

Lama dah mak nak cerita part 2 untuk #HairulTashaFinally lepas kita ke terengganu bulan september aritu. Kalau dah lupa boleh tengok balik kat sini. Pada 7 Oktober 2017 pulak kita buat kat belah balong. Semua persediaan dah dibuat awal lagi. Beberapa kali meeting keluarga kita buat. Cuma family kita je tak dapat join sebab kita ada kat Ipoh kan. So macam mana kita nak join... hehehehe... 


So tarikh yang ditunggu dah tiba. Mak dan abah ambil cuti sehari awal sebab jumaat tu kita kena tolong wangah nak siapkan goodies. Lagi pun opah pesan kita bawa peanut candy dari ipoh. Kita kena masukkan dalam beg yang wangah dah sediakan. 

Hari Khamis malam lepas mak dan abah balik kerja kita dah gerak ke rumah nenek. Tidur kat rumah nenek malam tu lepas tu esoknya Jumaat kita gerak ke rumah wangah. Tolong wangah buat persediaan apa yang patut. Masa ni abah pun kena ambil baju melayu abah yang tak siap lagi tu. Hehehehe.. abah kena jumpa kawan dia yang bawakkan baju melayu dia... kesian baju abah last minute baru siap... hehehe... 

Jumaat tu kita sama-sama tolong wangah siapkan goodies... wancik dan anak-anak dia pun tolong siapkan goodies untuk kanak-kanak jugak... 






Meriah sangat kita buat sama-sama. Tak banyak pun goodies kita tolong buatkan. Ini hanya untuk sebelah family kak tasha je... 

Lepas dah siap semua tu, belah malam pulak kita ke dewan untuk tengok apa2 yang patut... ada rehearsal sikit2 untuk flower boy. Untuk pertama kali kamu semua jadi flower boy tau.. hehe.. jenuh jugak nak cari baju dan kasut kamu. Mujur wancik sponsor baju dengan seluar sama dengan dengan anak2 dia.. hehehe.. terima kasih wancik. Masa ni kita sama2 dengnan wancik gi SOGO cari baju yang sesuai macam yang aunty suruh flower boy pakai. Memang smart la pakai camni. Nanti real kita tambah saspender je... hehehe.. comei....


Ok balik pada rehearsal belah malamnya sebelum majlis. Alhamdulillah.. raptai setel..tinggal esoknya je lagi.. mak berdebar tau... hehehe.. aunty janji sapa yang behave esok aunty nak bagi hadiah... hehehe.... ok takpe.. insyaallah anak3 mak ok kan... hehehe.. lepas raptai kita gi makan malam ikut uncle... lepas makan kita balik homestay. Wangah sewakan homestay untuk kita dekat2 je dengan dewan tu. Lega tak payah kita jauh2 nak datang esoknya.. hehehe.. terima kasih wangah. homestay tu ok sangat ada 3 bilik. Kamu semua macam biasa tidur 3 orang sekali dalam satu bilik tu. Katil besar... hehehe... 

Ok esok paginya kita kena bangun awal gerak ke dewan kena paling awal.. hehehe.. sebab dekat kan.. so kenalah awal... sempatlah kita selfie dulu sebelum orang ramai datang. Mak pun sempat makeup juga dengan anak aunty amie kawan wangah tu. Hehehe... oh ye.. mak lupa kita kenasiapkan sikit lagi goodies untuk anak2 tahfiz pagi tu.. setel 30 bungkus kita selfie... heheheh


 







Kamu semua pakai baju biasa dulu sebab baju putih mak riisau kotor. Nanti sampai masa baru kita tukar baju... masa goodies najob's bakery yang balong tempah untuk tetamu tu datang susun, kita je yang ada so kenalah kita jadi model dia kejap.. hehehehe...

Masa pengantin sampai tu anak3 mak semua jadi flower boys.. kamu semua kena ikut je arahan aunty tau... hehehe.. Alhamdulillah.. kamu semua ok sepanjang event tu... lega mak.. fewwww....











Ooooo ye.. lupa nak cerita... masa ni tarikh 7 Oktober 2017 kan... hari tu sama dengan birthday kak nana.. so kak nini buat surprise untuk dia... hehehe...




Masa wedding ni pun mak ada jemput kawan2 mak jugak.. sebab lama tak jumpa... tapi yang boleh datang hanya aunty ainul je...


Lepas dah setel majlis, malam tu wangah dengan ayahngah nak belanja makan malam.. so kami ramai2 ke kampung baru makan kat tempat bubur tu tak ingat nama kedainya.. hehehehe.. lepas makan baru kita balik rumah nenek... malam tu juga aunty bagi hadiah kat semua flower boy... terima kasih aunty.. best semua dpt lego...






Itulah serba sedikit gambar yang mak boleh share dalam ni. Ada banyak lagi tapi letihlah.. hahaha.. gambar yang sama je lebih kurang. Sebenarnya inilah moment yang paling best bila kita semua satu keluarga dapat handle event kekeluargaan yang besar macam ni. Daripada mula sampai penghujungnya kita bersatu untuk satu event ni. untuk balong dan kak tasha.. semoga kamu kekal hingga syurga ye... wancu sekeluarga doakan yang baik2 buat kalian berdua...

Yang paling happy surelah opah... hehehehe... dapat cucu menatu... kami pun happy jugak dapat ahli keluarga baru... 

ps.. dengarnya kami semua bakal naik pangkat ni.. tahniah balong dan kak tasha.. tak sabar nak tengok baby baru... yehaaaa.....

xoxo
Opah de (opah mude)