October 2, 2017

Salam Aidiladha 2017 ~ Kampung Piandang

Assalamualaikum,

Tahun ni Aidiladha kita sambut kat Kampung Piandang.. kampung belah abah ye anak3... setiap tahunUntuk Aidiladha kami tak pernah ada ketetapan... kami tengok jatuh pada hari apa.. sebab cuti sehari je.. kalau sesuai boleh bersambung maka kita on je... lepas tu kat mana pulak kami akan bincang keperluan... macam siapa buat korban.. opah raya kat mana... nenek atok beraya kat mana... so kami akan decide... macam tahun ni opah ke kemboja.. so cuti pun panjang.. nenek atok balik piandang maka kami follow... macam tahun lepas... kami beraya di piandang juga... sebab nenek buat ibadah korban... opah pun sama buat ibadah korban kat tronoh rumah mamak... mamaka ajak kami tolong2 sebab korban tu di rumah dia terus buat kenduri.. so lepas solat kami ke sana dulu sebab kat piandang geng masjid yang uruskan... setel kat tronoh kami balik pinadang balik sebab makan2 belah malam...

Untuk tahun ini keluarga belah abah takde sapa yang join korban.. so kami santai2 je... yang ada di kampung hanya keluarga kami dan keluarga mak ndak je... so tak ramai.. family atam pun raya kat terengganu.... lama jugak kami stay kat piandang ada dalam 3 malam kalau tak silap..

Tahun ni kami sempat solat di masjid siputeh... Alhamdulillah... balik dari masjid singgah jenguk rumah nenek yang dalam pembikinan tu.. kami tak keluar... duduk dalam kereta je... sp moh kita selfie laaa... 














Lepas balik kita sambung makan2 lepas tu kita layan tv je... hehehe... petang lepas jumaat baru kita gi beraya rumah mamak... satu rumah je kita pergi kali ni.. kita bawak atok dan nenek sekali.. hehehe.. sebelum keluar meh kita ambik gambar dulu buat kenangan...








































Kita tepek la selagi mana ada.. hahahaha...




Gambar bawah ni abglong nak selfie pulak.. bila kita ajak ambik gambar muka masam mencuka.. lepas tu ambik gambar sendiri... hehehehe...






Ok itu saja kisah aidiladha kami... hehehehe....