February 27, 2017

Hotel Sentral Seaview, Penang ~ Bengkel JAN Perak 2015

Assalamualaikum,

#throwback

Entry terlepas pandang... hehehe... dah terlalu lama tak update dan update bila-bila ada masa menjadikan saya terlupa akan sesetengah entry.. hehehe.. almaklumlah... bila save gamabr-gamabr dari telefon terus masuk folder yang berkaitan... untuk gambar ini saya masukkan dalam folder opis so folder tu jarang-jarang bukak sebab gambarnya berkisar perihal opis saja.. hehehe... rupanya ada jugak terselit event opis yang saya bawak family sekali... bayar le lebih sikit untuk keselesaan anak beranak... macam ni je dapat bawak anak jalan-jalan.. hehehe... sebab boleh dapat murah sikit.. huhu... share dengan partner sebilik... so harga 1 bilik kita boleh share dengan kawan yang nak bawak family juga... dan pastikan nama kita pair dengan member tu... hehehe.. 

Oleh sebab kalau perihal opis pastinya akan terlibat weekdays jugak...jadi abah kenalah ambil cuti sebab masa mak kerja, abah boleh jaga anak-anak... oleh kerana anak-anak nak mandi kolam dan pantai.. abah kena jadi lifeguard ye... hehehe... untuk memudahkan urusan, saya dah siapkan bekalan makanan untuk semua... bila mak kerja abah takde nak keluar bawak anak-anak.. baik abah layan deme dalam bilik je.. so stok makan kena cukup... hehehe.. macam saya buat.. saya akan prepare sup untuk  anak-anak banyak, siap bungkus untuk setiap meal. untuk lunch dan dinner je sebab sarapan hotel bagi.. selain tu.. beras, biskut, air minum, jajan, megi cup semua kena cukup... hehehe... rice cooker janngan lupa.. untuk abah kita siapkan ikan bilis goreng bercili.. kalau nak kuah ambil anak punya sup... hehehe... itulah bila barang-barang semakin melampau harganya.. kita berjimat selagi boleh jimat... kita hanya perlu tampung duit minyak dengan tol je.. makan minum kita tapau... hehehe...mujur anak-anak saya tak banyak ragam dan tak kisah makan macam tu... Alhamdulillah...

Oleh sebab bengkel buat di Penang so dah plan dengan abah, pergi kita naik feri balik kita lalu jambatan.. memang dari kecil saya suka naik feri.. so nak bagi anak-anak merasa.. dan depa pun suka.. tapi ada takut jugak... hahaha...  





Apa yang best pasal hotel ni... dia ada kolam dan jugak pantai.. arte dia pun murah berbanding hotel lain... dan tentunya bintang dia kurang.. hahaha.. saya pun tak pasti berapa bintang... tapi untuk anak-anak asal tidur hotel ada kolam dah puas hati.. hehehe...



Bila dah puas mandi kolam, kita gi pantai pulak... masa ni petang lepas mak abih kerja.. bawak anak-anak main pasir pulak... dak tecik aathif tu dia pergi pantai nak main pasir je... bukan nak mandi... dia boleh duduk atas pasir tu berejam pun tak apa...



Tak perlu saya nak update kerja saya kat sini.. hahaha.. bengkel je pun...lebih teruja bawak anak-anak berjalan.. anak-anak agak kurang berjalan atas faktor ekonomikan.. hahaha.. sesekali je... kalau untuk family saya.. kami tak kisah dekat atau jauh, hotel mahal atau murah asal ada kolam... dah ok.. kalau dapat pantai sekali kira bonus.. hehehe... makan minum kami akan bawak bekal... sesekali je makan luar.. tapi bukan setiap meal... tips berjimat... hahaha.. 


February 16, 2017

2nd Operation ~ Fibromatosis

Assalamualaikum,

Tanggal 15.9.2015 yang lalu, saya telah selamat menjalani satu pembedahan ringan.. Minor je.. hehe.. tapi ia merupakan satu pengalaman yang sangat berharga buat saya...

Macam saya pernah cerita di sini tentang pengalaman saya menjalani pembedahan cysts pada 4.7.2014. Pengalaman yang agak ngeri la... hahaha... dan saya sangat tidak menyangka tahun 2015 saya perlu menjalani pembedahan sekali lagi.... 

Ceritanya macam ni...

Pada 1.5.2015 tu saya balik ke rumah MIL sempena cuti panjang hari buruh. Cuti tu termasuk cuti apa entah lagi so total cuti jadi panjang.. termasuk cuti ambik sendiri.. heheh... masa mandi pagi tu... saya perasan macam ada ketulan kecil kat perut saya bahagian bawah pusat atas sikit dari scar operation saya sebelum tu... dia tak nampak dari luar tapi boleh la rasa bila kita usap2 kat situ... saya macam dah uak dah..macam dah pelik... dulu masa ada cyst dulu tak boleh pun rasa dengan tangan... bila tekan2 pun tak rasa.. tapi kali ni boleh rasa macam bengkak kalenjar tu kan... saya tak puas hati lepas mandi saya baring flat dan rasa sekali lagi.. memang ada rasa... haishhh.. terus rasa tak sedap hati.. 

Saya pun bagitahu En BD dan saya suruh dia rasa.. dan dia memang boleh rasa juga... dia kata bengkak kalenjar kot.. dia kata dia pernah ada jugak dulu.. so dia suruh rileks dulu tengok seminggu dua cane... so saya pun ok.. kita tunggu...

Sampai le dua minggu lebih saya masih tak sedap hati sebab saya masih boleh rasa... macam tak best la... risau sangat2.. takut cyst datang balik... so saya ambik keputusan gi scan kat Klinik Raoofah untuk tengok... masa Doc scan memang tak nampak apa2.. katanya clear.. saya tak puas hati lagi.. sebab saya memang boleh rasa.. dan dia pun boleh rasa bila tekan... so dia suruh tunggu lagi seminggu...saya pun tak sedap hati.. saya decide untuk pergi KPJ untuk buat detailed scan dengan gynea kat situ Dr. Adlan.. kali ni saya nekad jumpa dr lelaki sebab kawan2 ada suggest dia ni detail sikit... so saya pun ok... dalam bulan 5 tu jugak saya gi KPJ.. buat detailed scan bagai dan apa yang doktor temui.. huhu.. ada ketulan dalam lapisan kulit bawah perut... Mass in abdominal wall.. haaa gitu... saya pun macam pelik.. apa tu... dia macam sejenis sel yang tumbuh di mana2 sahaja bahagian badan kita... ok yang tu nanti saya explain lagi ye...

So doktor pun suggest untuk datang balik selepas 3 bulan untuk tengok ketulan tu membesar atau tidak.. kalau tak membesar boleh je nak biarkan macam tu.. tapi yelah.. kita mana boleh selagi ada benda tu.. hati mana tenang.. risau je manjang... hehehe... so date bulan 8 datang balik jumpa doktor tu.. masa tu saya masih lagi dapat rasa ketulan tu.. so tanda-tanda nak hilang memang tak ada langsung.. cuma berharap tidak membesar.... hehe.. namun sangkaan saya meleset... daripada 2cm ketulan tu dah hampir 4cm.. hari tu juga doktor cuba cucuk tarik keluar apa yang ada dalam tu.. dia nak tengok ada air atau pepejal.. since saya ada sejarah cyst yang berbentuk pepejal kan... dan malangnya tak ada apa apa bendalir yang keluar so confirm pepejal.. so doktor pun suggest untuk remove.. terpulang pada saya... tapi saya memang kuat untuk buang.. yelah sebab 3 bulan ni pun saya asik rasa risau... tak puas hatikan ada ketulan tu kat situ... so saya pun plan untuk remove.. 

So mendengar penjelasan doktor secara detail.. nak operate secepat mungkinlah... dapatkan date... tapi malangnya.. ada sesuatu berkenaan insurans saya... yang ni tak payah saya nak cerita... cukup sekadar.. saya bayar sendiri dan claim kemudian...

So saya ikut je apa prosedur yang ditetapkan oleh doktor.. jumpa pakar bius semua.. amek darah... buat ctg dan macam-macam lagi. Pakar bius kata kena full bius kali ni sebab minor.. yang tahun lepas half bius... so pengalaman yang lain pula.. hehehe.. debar tetap debar... kalau full ni risau je.. bangun balik ke idakkk... hehehe.. macam-macam pikir sebelum date tu... bila tiba masa kita berserah padaNya...

Oleh disebabkan saya bayar sendiri.. jadi doktor suggest saya operate seawal pagi... dan boleh balik malam yang sama.. tak perlu bermalam di wad... 

Maka saya pun aturkan anak2 sebaik mungkin... dan saya dengan En BD ke hospital dalam jam 7.00am.. buat urusan daftar semua dan masuk wad selepas itu... nurse datang untuk bagi baju dan periksa segala bagai...dalam pukul 9pagi tu nurse dah mula tolak saya masuk OT.. memang menggeletar satu badan... hehehe... masa ni hidup umpama 50/50.. dah minta maaf dengan En. BD semua dulu... sebelum masuk berjuang.. masa ni perasaan bercampur baur.. risau.. takut... semua ada... dalam OT kira tak lama.. cuma dekat standby room tu sebelum dan selepas operate tu yang lama...

Masa dalam standby room sebelum doktor datang tu... ramai la nurse datang buat itu ini.. cucuk itu ini... hehe.. saya redha je.. lepas tu tolak masuk OT.. jumpa pakar bius.. pasang alat macam-macam.. banyak sungguh wayar merata badan.. kat jari pun ada.. siap kena ikat tangan bagai.. haish... tak lama doktor pun datang.. bagi salam semua.. lepas tu dia bagi sign dekat pakar bius.. bagi saya sedut yang macam nabuliser tu kan... sekejap je lepas tu saya pun zasssss.... tak sedar langsung.. hehehe.. tidur lena sangat.. siap mimpi-mimpi lagi.. rasa macam lama sungguh tidur tu... hehehe.. rupanya setengah jam je.. hehehe... 

Tiba-tiba.. saya dengar pakar bius kejut saya.. "puan.. puan.. bangun puan... puan dah boleh bernafas macam biasa... puan.. bangun puan..."   

Saya macam mamai je... mandommm je... hehe... berpinar mata... lepas tu dia sambung balik.. "puan... puan ada rasa sakit tak...??"

Lepas tu secara automatik... terus rasa sakit yang amat kat bahagian perut tu... adoiiiii... tapi saya masih lagi lalok.. nak cakap semua tak boleh... mata ni berpinar.. menerawang je... cuma terasa sakit tapi tak boleh nak buat apa... lepas tu terus nurse tolak saya ke waiting room yang tadi tu... deme monitor BP semua... adalah sesekali nurse datang.. dia pesan kalau sakit bagitahu dan dia akan bagi ubat tahan sakit... yang saya ni memang rasa sakit sangat-sangat la... tak tahan rasanya tapi tak boleh nak buat apa... lalok dia lain macam.... lemah semacam... longlai je... bila nurse datang sekali lagi.. saya nak bagitahu saya sakit.. tapi tak boleh nak cakap... just boleh tunjuk kat bahagian sakit tu je... lepas tu dia tanya.. sakit... saya angguk je... haaa... cuba bayang tahap longlai tu cane... heheh.. lepas tu dia kata nak bagi ubat tahan sakit.. saya lega la sikit... tapi lepas dia bagi.. dia kata ubat jalan lagi 10 minit.. apaaaaa...????? adoiii.. lamanya nak tahan sakit ni...

Haaaaa... inilah nak cerita perihal bius separuh dengan bius penuh ni... masa operate yang pertama... saya ambik bius separuh..memang selepas 6 jam baru rasa sakit.. kiranya keluar dari OT saya masih tak rasa apa-apa.. kaki pun tak rasa.. hehehe... lepas 6 jam baru pelan-pelan rasa sakit tu datang... bila sakit je memang makan ubat tahan sakit le.. hehe.. duduk dalam wad pun 3D2N kan so memang ok je... takdelah sakit sangat rasanya...

Tapi bila full bius ni... adoiiyaiiii.... bayangkan buka mata je masih dalam OT lagi dah rasa sakit yang amat sangat.. bayangkan kalau jatuh basikal lutut berdarah.. bila mandi pedihkan.. hahhaha... yang ni tak payah mandi kena air pun... memang sentiasa pedih berskala besar tau... kalau kat lutut tu luka kecil je dah rasa nyut nyut kan.. ini tak bergerak pun rasa pedih sakit nyut nyut semua... serentak... kalau bergerak sikit je.. lagilah.. adoiii.... 

Lepas ubat tahan sakit tu jalan... bertahan la sikit... bolehlah senyum sikit.. pun kelat jugak... sakit tu still rasa.. pedih tu still rasa... rasannya ubat tahan sakit ni mild je kot.. manja-manja gitu.. hehehe...


Lepas dalam 45 minit dalam bilik tu nurse baru tolak saya keluar... rasa macam tak ada la lama sangat.. tapi En BD kata lama gila saya kat dalam tu.. hehehe.. pagi masuk.. tengahari baru keluar... tu kata dalam OT tu kejap je... menunggu tu yang lama... lepas keluar tu masuk wad biasa... dalam wad macam biasa ramai la nurse datang kejap-kejap.. tunjukkan saya tu... tengok bendanya kat pic bawah ni... heehe... 


Saya kena tunggu doktor datang melawat baru saya boleh keluar... sebab memang saya tak akan bermalam di sini.. sepanjang dalam wad tu menahan sakit je... lepas tu terlelap jugaklah... lepas tu nurse kata saya ada demam sikit.. sikit jelah... lepas tu ok.. belah petang nurse datang paksa saya bangun untuk pergi buang air... Masyaallah... bila bergerak je... punyalah sakit... nak berjalan tu... memang seksa la... tapi nurse kata kena paksa kuatkan diri.. sebab tak elok kalao tak berjalan... gagah la jugak... Alhamdulillah.. berjaya juga membuang... hehehe...

Petang tu juga doktor datang dia kata ok boleh balik... yehaaaa... tapi nak kena setel bil ni lamalah pulak... sistem down la.. macam2.. last doktor bagi appoinment lagi seminggu untuk buka selotape.. masa tu nanti baru setel payment sebab sistem down malam tu...

Masa ni saya sangat berterima kasih pada kakyang dan kawan dia yang kerja kat KPJ Ipoh ni... bagus staff dia layan saya... boleh tangguhkan bayaran sebab nak balik jugak malam tu.. hehehe... minggu depan setel.. hehehe... siap ada diskaun lagi.. terima kasih yang tak terhingga...

Ok dah setel semua kemas-kema barang tukar baju jom balik.. Ya Allah sekali lagi payahnya nak jalan.. sakit sungguh2 ni... tengok pic macam happy.. haha.. happy sebab dapat balik... tapi sakit Allah je tahu... maka menapak la sampai ke kereta.. tak pula dapat wheelchair pun... fullybooked kot... hehehe.. jalan jelah pelan-pelan... 


Saya dapat MC tak lama.. dalam 2 minggu je.. nasib baik masa tu banyak cuti am sempena Raya Haji dan cuti Hari Malaysia.. so lamalah jugak... hehehe.. save cuti tahun.. hehehe... masa ni memang dah plan dengan opah & kakak saya untuk bercuti di taiping sempena cuti sekolah.. kalau lupa saya ada cerita di sini Saya bercuti sampai hari raya dalam keadaan tak sihat... hehe... 


Sebelum hari raya tu adalah tarikh appoinment saya ke KPJ.. apa lagi ajak kakak saya balik ipoh dan ke KPJ le.. hehehe.. tq kakcik... sampai sana setelkan bayaran dan kemuadian follow up dengan doktor.. dia bukak selotape.. Alhamdulillah.. luka saya ok... tak ada apa jangkitan.. lega.. dah boleh mandi betul-betul dah.. hehehe.. kalau tidak mandi celum celam je... takut kena air.. heheh.. 

Cuma kan.. kalau nak dibandingkan luka tahun 2014 dengan 2015, luka baru ni lambat baik.. sampai sebulan lebih baru betul kering.. bukan keseluruhan tapi bahagian hujung jahitan.. macam kepala jarum peniti tu ada lubang sikit... so next appoinment tu doktor cuba jolok sikit sbb takut ada benang.. tapi tak ada... sudahnya berdarah balik luka tu.. haishhh... risau saya.. last doktor bagi ada sejenis ubat sapu tu dia suru sapu 2 kali sehari lepas tu letak hansaplas... Alhamdulillah lepas seminggu dah kering sepenuhnya... haisshhh.. risau betul... hehehe...

Ada satu cerita lawak masa ni... dalam lawak tu ada sedih dia.. ada risau dia... hehehe... mungkin kesan ubat bius yang masih berleluasa dalam badan saya tu... hehe... bila saya letak kepala nak tidur tu uihhshss... memang lena selena lenanya... kira macam tidur tak sedar langsung tu... cepat je mata ni nak mamai... 

Masa nak balik ke Ipoh tu... macam biasa lepas kemas rumah taiping.. tutup pintu semua kami pun gerak la... macam biasa En. BD suka singgah di R&R bukit gantang beli stok buah... anak-anak saya macam biasa asal masuk kereta je terus tidur... hehehe.. saya pun sama. kejap-kejap jaga... tapi mata ni berat sangat... so bila sampai kat situ... En BD keluar nak beli buah... lepas tu opah cakap dengan saya... apa benda dalam periuk kat kedai tu.. saya cakap jagung rebus kot makk.. lepas tu saya terus shut down... tak ingat apa langsung.. sampailah En BD bukak pintu.. masuk kereta terus jalan... saya pun terus sambung tidur.. lepas tu dia minta buah nak makan.. saya sua buah mangga tu.. lepas dia makan.. dia pusing belakang sebab nak pelawa mak buah... bila dia toleh.. sekali mak tak ada... haaaa.. sudahhhh...!!!.. mana makkk??? dia tanya saya.. saya kata ada je kat belakang... tapi bila toleh tak ada.... mak mesti turun ni.. adoiii... terus kena marah sebab tak sedar apa berlaku... saya taktau mak turun.. memang cuak gila.. sebab memang tak boleh U turn kan highway kan... so terpaksa pecut kereta sampai kuala...bayar tol pusing balik.. zasss sampai bukit gantang... saya intai le kat sebalah sana.. memang nampak mak tengah tunggu depan kedai.. Ya Allah risaunya dia merayau nak cari sapa-sapa kan... sebab mak tak bawa telefon... adoiii... saya pecut terus ke tol changkat jering bayar tol.. pusing balik.. terus sampai R&R Bukit gantang balik.. lega dapat jumpa makkk...

Mak saya dok bising.. kenapa tinggal dia... saya kata bila mak keluar... hehe.. dia kata dah bagitahu saya dah nak keluar beli buah... dah macam-macam dia cakap dengan saya sebelum keluar tu.. memang 1 pun saya tak inngat... tak sedar langsung... hehehe.. maaf makk.. tak sengaja... fuhhhh... memang lega sungguh... risau nya saya.. Allah je yang tahu... bila dah jumpa mak lega sangat.. syukur Alhamdulillah...

Itulah cerita kelakarnya...

Ok sambung balik... lepas operation tu saya risau juga sebab dari result tu kata fibromatosis... dan doktor kata kemungkinan nak datang lagi ada.. tapi tak sure kat tempat mana... Doa je dia tak datang balik... hehehe.. saya memang berdoa biarlah itu je kenangan operation saya.. dah taknak lagi.. yelahhh 2 tahun berturut kan.. sapa tak risau... masa ni berat badan turun jadi 51kg je.. bayangkan.. stress... tapi sekarang.... huwaaaaa.... dah naik banyakkkkkk.....cana nak turun balikkkk... hehehe

Ok.. dah itu je cerita #throwback saya... hahaha.. yang lelain tak ingat la... hahaha.. lama sangat dah... 


























February 8, 2017

Selamat Pengantin Baru ~ Ashu ~ Februari 2015

Assalamualaikum,

Bertabahlah dengan entry semenjak dua menjak ni.. semuanya #throwback punya cerita... hehe.. nak clearkan segala stok bahan cerita yang ada dalam folder ni... nasib baik saya memang save gambar ikut bulan ikut tahun.. senang nak keep track bila event tu berlangsung... saya suka abadikan dalam blog ni supaya anak3 dapat baca segala apa yang mereka lalui di zaman kanak2 mereka... mak dan abah tak sentiasa ada bersama mereka untuk bercerita... jadi melalui tulisan mak di alam maya.. anak3 akan dapat tahu apa yang mereka lalui... hehehe... selamat membaca ye anak3ku... hehehe

Ok nak cerita wedding ashu yang berlangsung Feb 2015... hahahaha.. ashu sekarang pun dah ada anak.. ammara pun dah setahun lebih dahhh... takpe.. kita tetap story jugak... sebab anak3 paling excited.. walaupun dalam ni tak banyak pun pic ashunya pun... sebab takde dalam simpanan... hehehe... so kita up mana yang ada jelahhh...

Ini masa ashu nikah... mak pun nak selfie jugakkk...


Untuk persandingan buat kat dewan.. alamak.. nak cerita dewan mana dah tak ingat... tapi agak2 dalam UPM kalau tak silaplah... hehehe... sebelum sampai dewan kita selfie dulu...



Sebelum ramai tetamu datang... meh kita bergambar sekeluarga.. memang bila dah berlima ni memang payah sikit nak dapat gambar yang perfect... ada je yang slack... takpe.. yang penting mak dan abah kena sentiasa ready.. anak3 memang kena ikut mood deme... tu yang kena banyak kali tangkap... hehehe





Untuk kenduri belah lelaki buat dekat Golf Club Bangi... maka moh le kita...





Entry ni lebih kepada nak tunjukkan aktiviti, perangai, gelagat anak3 je.. hehehe... macam dah bagitahu awal2 tadi nak up gambar pengantin takde pulak dalam simpanan... hehehe... 

Ok untuk ashu, kami sekeluarga mengucapkan selamat pengantin baru. Semoga berkekalan hingga ke akhirnya... selamat bercinta hingga ke syurga... ammara tu bila nak dapat adik... hehehehe...

Shaqis Child Care Centre ~ Last day abgngah Disember 2014

Assalamualaikum,

Ini memang cerita sangat-sangat lama... hehehe.. entah cemana boleh terlepas... entry ni sebenarnya nak cerita last day abgngah di shaqis sebelum dia masuk LC.. so merangkap sekali sambut birthday aathif yang ke 2 tahun... heheh.. alang2 meh kita buat farewell untuk abgngah sekali... agak sedih sebenarnya nak lepaskan abgngah ke LC sebab shaqis terlalu memahami abgngah.. dari usia dia 1y 4mo dia di sini.. lepas bibik berhenti kerja dengan saya.. boleh refresh balik... 

Memang dah banyak kali saya luahkan rasa syukur saya sebab jumpa nursery yang pada saya sangat2 bagus... sampai sekarang tahun 2017 abglong masih lagi transit di situ.. walaupun adik2 semua dah masuk kindy... hehehe... memang saya tengok parents yang hantar anak sedari yang sulong hingga ke 3 orang masih setia di sini... Alhamdulillah... saya tak risau meninggalkan anak3 saya di sini sepanjang saya di office.. 

So penghujung tahun 2014 kiranya last abgngah di sini sebab dah masuk LC.. nanti bila tahun 1 pasti abgngah masih ke sini untuk transit sama macam abglong dia... so sebelum masuk LC kita buat sikit2 farewell untuk dia... say thanks to all the teachers... 


February 7, 2017

Family Day JAN Perak 2016

Assalamualaikum,

Apa sudah jadi ni.. hehe.. dah masuk cerita bulan Mei dah.. baru perasan masa cerita bulan januari tak masuk lagi cerita Family Day office saya ni.. hehehehe... macamana boleh lupa... sebab buat kat office je ke.. hahaha... taklah... sebab banyak sangat entry peram.. so ginilah jadinya... kononnya nak cepat setelkan entry sepanjang tahun 2016.. tup tup ada yang tertinggal... hehehe... ini belum lagi nak cerita perihal concert abgngah tahun 2015.. macm belum masuk jugak lagi... hehe... itu KIV dulu ye... nanti kita cerita... sekarang fokus pada family day dulu ye...

Ok lepas je habis Hari Audit 1 Malaysia tahun 2015 tu memang office ada plan nak buat retreat untu staff.. memula dah rancang nak ke sana lah ke sini lah... haha.. last2 tak kemana pun... dok dalam office jugak... nak buat cemana... kita SYMP je... so marilah kita berseronok hanya di office sahaj... tapikan... GMP ni campak le mana2 pun.. tetap havoc jugak... kami semua macam tu... yang penting kami ada... hahaha... untuk family day ni dah siap2 bahagi rumah... saya tergolong dalam rumah merah... entah le kenapa asik la merah je manjang... saya ni dah le kurang baju merah... cane tu... redah jelah.... anak3 pun kalo kata baju merah.. memang spiderman ini jelah yang muncul.. mak memang kurang beli baju anak3.. setahun sekali masa nak raya je beli.. lepas tu memang asik ulang2 je pakai.. ikut tema.. kalau kenduri dah takde sangat barulah membeli.. itupun dengan berat hati mengikut bajet yang ada.. hehehe.. sedih takkk... alaaa.. apa nak sedih.. ramai je lagi yang serba kekurangan... so kita patut bersyukur... ada jugak baju nak pakai... spiderman lagi... dengan faktor harga barang semua pakat2 nak naik ni ni.. kita kena berjimat dekat mana boleh jimat... yang takleh jimat tu kita redah je... hehehe... belanja takat cukup.. dah tak cukup kita dok diam2.. doa banyak2 agar kita semua sihat... Inyaallah semoga Allah setuju.. amin...

Pagi tu mak siapkan bekal jugak untuk anak2... mak buat cucur ikan bilis je... kalau ikut aturcara... lambat je masa makan pagi tu.. anak2 dengan mak dan abah sekali mana boleh nak lambat2 ni... kang metor... sapa nak jawab.. hahaha... so kita bawa bekal.. alas perut dulu takat mana tahan.. piknik kita kat tepi kolam ikan....



Bila dah alas perut sikit baru ada tenaga nak bersenamrobik... bila lagi nak peluh2 kan... aktiviti banyak sangat ni.. acara sukan pun banyak.. untuk anak2 pun banyak jugak... cabutan bertuah pun banyak... kita kena cukup tenaga... hehehe...



Lepas je senamrobik, meh kita makan pagi... lepas tu saya tak ingat.. pertandingan mewarna dulu ke.. sukaneka untuk kanak2 dulu... hehehe.. takpelah.. kita bantai je ye... heheh...

Urus setia pertandingan mewarna pun mulalah bahagi nama ikut kategori...aathif tak masuk ye sebab kecil sangat lagi... abglong dengan abgngah je... 




kali ni abgngah bernasib baik.. dia dapat tempat ke 3. ok dia kaler... cantik.. memang untuk kategori dia payah nak dapat gambar yang kaler full... banyak yang kaler tak habis sebab sebuk nak makan aiskrim... as for him dia memang tak layan aiskrim so dia akan buat sampai siaplah... heheh... kemas hasil kerja dia...


Untuk abglong pun mak kata dah cantik sangat dah tu... tapi tulah... kategori dia ramai lagi budak yang lebih besar.. kaler dah memang cantik sangat... susah la abglong nak compete... takpelah... nanti kita cuba lagi ye....


Untuk acara sukaneka.. mak2 memang paling kecohlah... hahaha... bagi semangat semuanya... padahal kalah pun dapat hadiah jugak... janji masuk... bubuh nama je pun takpe... hehehehe...








Dah setel semua kategori sukaneka... part paling best makan... sambil bagi hadiah & cabutan bertuah sekali... anak3 memang suka asik naik pentas je... yelah semua acara masuk... banyaklah tangkap hadiah...  











  Untuk sesi cabutan bertuah... mak pun tetiba bertuah.. tak sangka... hehe.. dapat 2 lagi.. 1 hamper dan 1 lagi DVD...

 

Balik rumah semua kepenatan.... sebelum nak tidur.. kita layan bukak hadiah.. inilah hasil tangkapan kami sekelurga.. lumayan tak... hehehe.. anak3 paling suka.. mak abah pun sukaaaa....






Ok.. harap2 untuk tahun2 akan datang office boleh bawa kami jauh sikit.. duduk hotel.. makan2.. jalan2.. best.. sukaneka... lama2 sikit... bukanlah dekat office je... sesekali nak merasa jugakkan... hehehe...