November 7, 2012

Tadika Impian IQ Genius ~ Sekitar Persembahan

Fuh... tak pernah rasanya upload video dlm blog kesayangan sy nih... heheheh... skrg sy nk try ye... ini adalah video persembahan yg mifdhal masuk... saja nk buat koleksi... pasal persembahan nilah sy mengalirkan air mata... huhuhu... sadis plak... sy tak sangka cikgu boleh train anak sy... syabas dan tahniah buat para pendidik di IQ Genius sbb bjaya latih kanak2 nih dalam tempoh masa yg singkat.. kita kalo nk train 2 org anak pun agak payah kan... inikan pula cikgu2 nk train 39 org murid... adoi... fenin kepala mak... hehehehe....

So meh kita layan video ye....

Ini video mifdhal masuk band music

video

ini plak nyanyi lagu maher zain...

video

ini pun lagu maher zain... inilah yg buat sy nangis tuh... adoi.... touching...

video

ini bila dah selesai... mifdhal sgt truja...

video

November 6, 2012

Wishlist

Ini adalah wishlist sy sebelum sy melahirkan anak ke 3 ini... sy nak beli deep freezer mcm nih... bersemangat nak kumpul EMB byk2 b4 masuk keja....  kalo masa zuhayr dulu sy bjaya kumpul ngam2 100 botol selama 90hari cuti... tp kali ini sy berazam utk kumpul lebih dari itu.... huhu... doakan sy ye... so dlm bulan ni insyaallah sy akan cuba dptkan ini.... tadaaaaaa.....

Tadika Impian IQ Genius ~ Progress Card

Ini adalah progress card mifdhal masa pertengahan tahun & akhir tahun... so far so good... walaupun mak tgk byk je B kat belah kanan tuh... huhuhu... tp keputusan periksa yg belah kiri atas tuh sgt memberangsangkan.... hehehehehe... pandai anak mak... sy mmg suka puji anak sy sbb percakapan adalah doa... kalo mak yg ckp lagi le doakan... amin....



Ini plak mifdhal bergambar ngn rakan2 sekelas ngn Cikgu Kelas dia Cikgu Munirah... tqvm cikgu...


Gmbr pasport... hehehehe... muka taknak senyum lgsg...

 Gmbr beramai2....

Inilah bunga yg mifdhal bg masa Hari Anugerah aritu.... bunga ini yg buat mak nangis makin kuat tuh... huhu

Coming soon ~ Lil' baby ~ 4D scan

Assalamualaikum.... hai... tak lama lagi sy bakal kuar dari rahim mak kita.... tgguuuuu yeee......

Sebenarnya gmbr nih amek masa 7 mos aritu... ntah tlupa nk upload plak... hehehehe... sian bby mak nh lambat la... takpe... bulan depan baru bby nk kuar kan.... hehehehe... ini adalah pertama kali sy dpt amek 4D scan nih... masa abg mifdhal dulu tak boleh sbb dah 8 bln masa tuh... pastu mmg tak nmpk sbb dah besar.... pastu masa abg zuhayr plak dua2 tapak tgn dia tutup muka... adoi... surprise le kononnya tuh ye... tp utk bby nih dia mmg tunjuk muka dia... direct je... pastu masa nh dia tgh aktif moving... tu yg byk aksi tuh... hehehehe... pandai anak mak tgk kamera ye... hehehehe....




November 5, 2012

Tadika Impian IQ Genius ~ Majlis Anugerah Cemerlang 2012

Alhamdulillah.... genap setahun mifdhal telah ke sekolah... memula dulu dia mmg nak sgt masuk sekolah yg hebat... jdnya sy registerkan dia masuk Tadika Impian IQ Genius nih setelah tertarik dgn pembelajaran dan aktiviti yg dianjurkan di sekolah ini... memula niat di hati mmg nk anto macm montessori ke... little calips ke.... smart reader ke... ttp tdk kesampaian kerana lokasi yg sgt2 jauh dari rumah... rasanya mcm payah plak di kemudian hari... so sy decide anto je ke tadika ini... dan Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan pembelajaran anak sy juga memberangsangkan... aktiviti yg dianjurkan juga sgt2 menarik... kiranya sy amat berpuas hati... syabas IQ Genius... moga di masa hadapan akan terus cemerlang di dlm pendidikan awal sekolah ini....

Masa bulan 1 aritu... ye mmg sy akui mmg agak payah dia nk ke sekolah.. yelah... dia mmg tak pernah ke mana2... dok umah aje... so kalo nk suruh dia bgn pagi, mandi siap sume mmg sgtlah payahnya... sebulan jugaklah dia akan menangis bila smpi sekolah... padahal memula dulu dia yg sgt xcited nk ke sekolah hebat... hehhehe... dah msuk bulan 2 alhamdulillah dia dah tak nangis... tp kepayahan nk bgn pagi tuh masih lagi menebal hingga ke akhir sessi persekolahan... adoi... tak pe itu cabaran pada sy.. hehehe... kdg mmg tak sabo jugak.... diam tak diam kejap je rasanya mifdhal dah smpi ke hari anugerah... yeyyyy... ini bermakna sesi persekolahan akan tamat dan mifdhal dah abih mengharungi sesi 4tahun di IQ Genius... Fuhhh.... tahniah...

Seperti tadika lain, IQ Genius jugak ada periksa pertengahan tahun dan hujung tahun... masa pertengahan tahun dulu Alhamdulillah dia dpt tempat pertama dlm kelas... dan akhir tahun ini jugak sekali lagi Alhamdulillah sgt2 sbb dia masih kekal no. 1 dalam kelas 4 thn... bukan tujuan sy nk berbangga dgn kejayaan dia tp sebagai seorang mak... siapa yg tak banggakan... walaupun baru 4 thn... hehehe... so thn ini... dia mmg dpt no. 1 dan terbukti bila tgk sndri dia naik pentas & amek hadiah tuh... bukan itu aje dia juga dpt hadia matapelajaran Bahasa Inggeris dan Bahasa Cina terbaik... kalo ikutkan report card dia... pendidikan Islam pun dia full mark tp mayb markah sama ngn syifaa so cikgu kasi peluang pd syifaa pula... huhuhu... bagus cikgu... so dalam kelas dia dpt no. 1, syifaa no. 2 dan amira no. 3 manakala damia no. 4.. 

Majlis Anugerah Cemerlang tahun 2012 ni di buat di Hotel Heritage... Alhamdulillah tempat yg bagus, ballroom dia besar dan makanan dia pun ok... parents kena byr sorang RM30 manakala kanak2 free... 

Pagi2 lagi abahnya dah anto mifdhal ke tadika naik moto.. cikgu suruh anto kul 7 sbb depa kena naik van ke heritage sbb nk bersiap awal.. kami parents nih boleh la lewat sket... as 4 me mmg lewat pun sbb smpi je kat ballroom tuh mifdhal dah mula nyanyi utk koir lagu negaraku ngn 1 Malaysia... huhu... terlewat sket... memula tuh risau gak nk tunjuk muka sbb takut nnt dia nk turun pentas plak.. cikgu pun dah pesan mak mifdhal kena duk jauh sket sbb takut nnt dia takmau nyanyi... hhuhu... rupa2nya dia sgt xcited.. siap lambai2 lagi dari atas stage tuh... hehehe.. xcited sgt muka dia...  yg maknya pulak... sgt touching sbb tgk anak dah besar... tak sangka dia dah bole patuh arahan cukgu... hati sy sgt teruja bila tgk dia buat persembahan aritu...  airmata sy tak henti2 kuar tiap kali dia beraksi atas stage... sy tgk mak2 org lain sume xcited tgk anak sndri tp sy... ntah kenapa terharu sgt... dalam hati sy bangga anak sy terlibat dgn aktiviti mcm tuh... ternyata dia dah besar dan sangkaan sy dia akan masam dan akan pegang kain sy sgt meleset sama sekali... rupanya dia sgt sporting... sy sedih tanda terlalu gembira.... huhuhu... haippp jgn sedih2 plak.. huhu...

So sambil sy cerita meh layan gmbr...

Ini gmbr yg diambil lebih awal di IQ Genius... awat masam je muka tuh.... hehehehe



Ini adalah surat kepada parent berkenaan majlis tu nnt...



Dipersekitaran majlis... pentas yg simple tp comei... tahniah warga IQ Genius...



Buku prgrm... no 74 & 75 tuh... tdk membawa tuah pd kami... huhuhu.. as usual.... :P



Inilah antara tulang belakang IQ Genius.... tahniah semua di atas kejayaan mendidik generasi akan datang... 



Ini adalah koir IQ Genius.... masa nih nyanyi lagu Negaraku ngn 1 Malaysia... wah comei mifdhal ngn bow nya itu... masa nih dah mula sebak dah... hehehe... untung gak mifdhal antara paling kecik... hehehe... boleh duk depan skali... sebelah kiri dia adalah syifaa dan selang 2 kanan tu arifah... anak member sy...



Huhuhuhu... masa nih mak dah tak boleh tahan dah... sibbaik ada sapu tgn anak2 nih... bole le lap airmata tuh... kalo takde mau tudung lenjun nnt... hehehe... gmbr nih hubby zanzila yg amekkan.... dpt plak dia snap pic sy... adoi malunya mak.... hubby sy senyum je... dia kata ini baru tgk anak nyanyi blom anak amek hadia no. 1 lagi... kang jgn ngobak kat sini... malu aku... katanya... sabojelah... hahahaha...tp terus terang sy tnye dia touching tak bila tgk anak td... dia kata dia pun touching gak... tp takdelah smpi nagis... kang ilang ke'macho'an dia sebagai seorg abah... hahahaha... ha..!! tgk.. sbnrnya mmg touchingkan...


Belakang buku prgrm ada tertulis siapa yg akan dapat hadiah.... so mifdhal dapat... jeng jeng jeng....


kalo thh lepas Zanzila kata majlis buat kat Hotel Paragon Fair Park.. tp katanya makanan tak best.. nasik lemak semata... thn ni alhamdulillah heritage bg byk makanan.. ada nasi goreng, bihun goreng, ikan, salad, rojak buah, ayam goreng, manisan, buah-buahan dan ada lagi rasanya... sy tak perasan apa dia... so tq ye..


Ini adalah MC utk aritu.. pd sy dia seorg yg sgt spontan... sgt cool sbb yelah nk deal ngn kakitangan yg agak kecoh sbb nk handle budak2 bukan senangkan.. so adalah beberapa kekecohan tp dia dpt mengawal majlis degan baik sekali... ini adalah pertama kali sy join prgrm yg melibatkan kanak2... huhuhu... adoi pening kepala... mmg sy tak bole jd cikgu... dan sy amat2 tabik pd cikgu2 yg sgt berdedikasi, sgt sabar dengan keletah kanak2 yg mmg byk ragam... huhuhu.. kalo sy mayb dah surrender kot... tp cikgu2 dpt menanganinya dgn baik sekali...mereka sgt sabar... takde pun jerit2 nk marah ke... ce kalo kita.. anak baru 2 org kat umah... bila weekend je.. suara udah smpi ujung lorong rasanya... hehehehe...


Tengok teratur je kanak2 tuh boleh berbaris....


Ini adalah adik zuhayr yg mmg tak turun2 dari riba... adoi.. dia sgt mengnantuk agaknya... senyap je dia... tp mujur pun... kalo tak sore mak ngn abah ada harus melebihi batasan... hehehehe....


Kami....

Perasmi untuk majlis ini...

Pakar motivasi... dia menyingkap rahsia tarikh lahir kita... igt nk jumpa jugak dia.. tp bila tgk Q sgt panjang... so batalkan aje  niat itu... hehehe...


Adik Ariff Daniel... hafazan..


Senam Seni.. yg ni mifdhal tak masuk... dia duk cite je kat umah... ada belajar senam seni... tolak tarik angkat... ntah apakebendanya... padahal dia bukan masuk pun... huhuhu.. arifah masuk...


okeh... mifdhal dah get ready utk Band Musicnya... main alat music.. kt umah dia kata triangle... rupanya kerincinglah mifdhal.... hehehehe... eh betul ke kerincing.... mak pun konpius..



Mifdhal duk depan sekali & dia sorg je lelaki kt depan tuh... sebelah kanan arifah & sebelah kiri damia... siap duk atas kerusi lagi tuh... band nih ada yg main kerincing, triangle, tamborin dan kastenet (betul ka ejaan nih)... pastu siap ada konductor agi tuh... cayuklah... band ni main 3 buah lagu... cita-citaku, the more we get together nngn lagu katak (lagu bahasa mandarin)... cnfm mak tak paham... hehehehe... masa lagu nilah... dia asik dok tgk sy smpi lupa nk pandang konduktor so dia main ikut suka hati dia... pastu siap tnye sy dari stage tuh.."mak adik mana mak... adik tdo ke.. suhlah adik tgk abg.." ... huhuhu... adoi mifdhal2... hehehehe.. atasstage boleh igt adik lagi tuh... bagus abg nih...



Yg memnuhi dewan...


okeh masa nih tgh prepare nk naik stage terima hadiah dah...masa nih sume murid dapat hadia saguhati...





ini adalah antara hadia yg menjadi habuan pelajar IQ Genius... beg sekolah tu milik pelajar paling cemerlang tahun 2012... pelajar 6 thn...


Owh ini adalah GMP - Zanzila... dia sgt xcited bila anak buat persembahan... dia tak nangis pun... mgkn sbb ini thn ke 2 dia join sbb arifah dah 5 thn... hehehe... dari dia jugaklah sy tau kewujudan IQ Gehius... tq..


ini plak persembahan poem - 3 little duck... comei je duckling2 tuh... damia masuk.. tu yg no. 2tuh.. sia ngn legging dia tuh...


Ini plak persembahan nasyid... mifdhal tak masuk... arifah ngn syifaa masuk... nyanyi lagu arab gitu...




adik yg mmg suka sgt tdo... dok berkepit ngn sy smpi lenguh 1 bdn.. adoi.. dah la mak dah sarat nih... tp takpe daripada nk berkejaran ngn dia... huhuhu...



ini plak sketsa - org tamak selalu rugi.... paling kelakor sbb ada pelakon tambahan di penghujung sketsa... tu nampak tak 2 org kanak2 lelaki tuh... ntah deme dari mana tetiba trus naik stage.... melompat2... hehehe... salah sorgnya adalah Aqil anak zanzila... hehehehehe....


ini cikgu tgh organize nk amek hadiah....


Syifaa dapat no. 2

Dan... jeng jeng jeng..... mifdhal dpt no. 1... yeyyyyyy......



Mak yg sentsa sebak bila tgk anak amek hadia... hehehehe.. poyos jekan...


bagi pelajar 6 thn siap pakai jubah tuh... kalo tgk mifdhal pakai jubah tuh ntah cemane lah sy nangis nnt ye...  hehe...


Ini plak matapelajaran terbaik... Bahasa Inggeris


Dan yg ini plak Bahasa Cina...


kemudian ada jugak hadiah saguhati buat para pendidik di IQ Genius... tanpa mereka mifdhal mungkin masih belum ke tahap sekarang... terima kasih cikgu2 semua... sgt sabar mendidik anak sy...





cenderahati buat perasmi


Ok lastly.... semua murid nyanyi lagu maher zain.. you are the no. 1 for me... memula sy taktau pun lagi nih utk para ibu tau... tp bila tgk lirik dia... ooo baru sy tau... lagilah sy sebak... hehehehe... nangis lagi...



Dan yg lebih mengharukan... cikgu2 siap bagi sekuntum bunga kat murid2 semua... kemudia bila lagu dah abih depa kena carik mak masing2 dan bagi bunga tuh.... adoi... lagilah mak tak tahan... jenuh control tuh...
tgklah abih merah2 mata ngn hidung tuh.... adoi... terharu sungguh.... terima kasih mifdhal sbb buat hati mak bunga2 arini... sedih kerana gembira... ni pun sebak dah nih... tp control... hehehehe


Bila sume dah selesai... bole tuntut hadiah masing2.... ada goodie bag lagi...


Fuh bersemangat bgmbr ngn ariff daniel...



Bila smpi umah... acara tangkap gmbr masih belum berakhir... mari kita tgk apa hadiah mifdhal dapat...

Ini Matapelajaran terbaik - Bahasa Cina - mifdhal dapat pencil box






Kemudian ini adalah Bahasa Inggeris - dapat buku...




Kemudian ini adalah saguhati semua murid - stationery, sticker






Dan ini adalah hadiah No. 1 dalam kelas 4 tahun - Stationery.... yeyyyy... thn depan punya....






Ini plak koleksi hadiah dia utk majlis tu


 Ini plak gmbr yg ditangkap sebelum majlis aritu....


So secara keseluruhannya di sini sy dan keluarga ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada warga Tadika Impian IQ Genius terhadap inisiatif mereka dalam mendidik anak bangsa, membimbing generasi akan datang dengan jayannya... kerja kalian amat mulia... bukan semua mampu melakukan seperti kalian... hanya Allah swt jua yg dapat membalas segala keikhlasan anda berjuang di dalam bidang ini... sekalung tahniah dari kami sekeluarga....

Dan kepada permata hati sy.. Muhammad Khalish Mifdhal Bin Mohd Zabidi Azizi.... tahniah atas kejayaan merangkul tempat pertama... Mak dan abah sentiasa berdoa kejayaan ini tidak berhenti di sini... teruskan menjadi anak yg cemerlang... dan soleh... amin...

Sy bercita2 nk upload video.... nnt tggu ye... kalo berjaya di next entry... juga kertas peperiksaan mifdhal + report card dia... Insyaallah...