October 20, 2013

Masak masak ~ Sizzling mee lagi..

Assalamualaikum...

Semalam en bdoyan request sizzling mee.. lama tak makan pun.. hehe... sbnrnya sy mmg ada rasa cm nak buat jugak.. cuma nk tgk keadaan je..So smlm lepas balik dr tpg kami singgah tesco nk beli brg sket... pastu dah kata nak buat sizzling mee.. trus je beli barang2 sume..

Ok selama ini sy just tempek gambar je kan.. ramai yg tnye resepi.. ok kali ni sy tepek resepi skali...

Sizzling mee (6 hingga 8 org mkn)

Bahan kuah
100gm cendawan kering - rendam semalaman
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1 labu bwg besar + 4 ulas bwng putih + 1/2 inci halia - kisar dan ditumis asing sehingga masak kaler kehijauan
1/2 botol besar kicap lemak manis
Kiub ayam secukup rasa
3 - 4 sudu besar tepung jagung larutkan dgn air

Cara - cara
1. Rendam cendawan semalaman. Kemudian tapis airnya dan air tapisan di masak di atas api sederhana.           Cendawan dihiris.
2. Tumis bahan kisar di atas kuali asing. Tumis sehingga warna kehijauan tanda sudah masak.
3. Setelah air rendaman tadi menggelegak masukkan bahan kisar yg telah ditumis tadi.
4. Masukkan ayam, cendawan hiris dan kiub ayam.
5. Kemudian masukkan kicap lemak manis sehingga kuah menjadi hitam. Biarkan merenih sehingga ayam         cukup masak.
6. Perasakan kuah secukupnya dan masukkan bancuhan tepung jagung tadi sehingga kuah agak pekat (masa     ni sy akan buat sikit2 tepung sbb taknak kuah terlampau pekat).

Untuk menghidang
1. Panaskan hot plate.
2. Masukkan kuah dan mee.
3. Pecahkan telur.
4. Masukkan sawi.
5. Masak sehingga mee lembut. Keep on masukkan kuah ikut citarasa nak byk mana.
6. Bila mee cukup lembut angkat dan sedia utk dimakan.

Hidangkan bersama cili kicap - hiris cili api dan bubuh kicap cair.

FuyyooĆ²oo... sedap.. try le...

Selamat mencuba..

October 17, 2013

GMP ~ Risma...terpisah jua

Assalamualaikum...

Tinggal beberapa jam saja lagi ris salah seorang GMP akan turun ke bwh... huwaaaa... tuko seksyen tu... adoi... selama hampir 6 tahun kita di seksyen yg sama.. akhir terpisah jua...(tingkat bwh je pun..)

Jujurlah sayang...
Aku tak mengapa...
Biar semua jelas dah berbeda...
Jika nanti kamu yang harus pergi...
Ku terima walau sakit hati...

Ye sy rasa sakit hati... sy terpaksa berpisah ngn ris.. huhu..6 tahun kita sama2 jatuh bangun dlm BBN ni ttiba ris yg juar dulu.. igt kot kita sama2.. huhu..adoi.. sabo jelah..

Bykkan ris rahsia kita di sini.. sama2 belajar..sama2 buat dan sama2 tahu... dari 0 kan.. huhu.. btw tq ye ris atas kerjasama kita selama ini..wish me luck..huwaaaa...

Nampaknya ris pergi ke sekyen LHDN di mana tempat pertama sy ditempatkan...rasailah pengalaman si sana... byk yg sy belajar di sana.. segalanya baru ris dan percayalah byk yg menanti utk dipelajari.. gud luck lil sis.. do your best..!!!..tggallah kelmi..masih di sini..

Psssttt... jgn lupa GMP tau.. kalo lunch meh naik pantry atas tau.. huuwwaaaaa....

October 16, 2013

Tadika Impian IQ Genius ~ Lawatan ke Zoo Negara

Assalamualaikum...

28.9.13 tadika Iq Genius buat lawatan ke Zoo Negara... igt tak tahun lepas abglong pi zoo taiping..kalo lupa bole jenguk balik kat sini.. so tahun lepas kiranya 1st time abglong ikut rombongan sekolah... tahun ni plak tadika decide nk pi zoo negara... wah lagi jauh le abg.... abglong nk pi jugak ke.... owh sudah tentu... abglong takkan melepaskan peluang nih... hehehe.. mak n abah ok je kalo abglong nk pi....so mak & abah akan follow abg ke sana...

Seawal jam 4.30pagi sy dah kejut abglong... yelah dari awal2 lagi sy dah pesan kat dia nnt nk pi zoo kena tdo awal sbb nak bangun awal... so dia mmg xcitedkan.... dah seminggu asik tnye mak bila abg nk pegi zoo mak... lagi brape hari abg nk pi zoo mak.... so bila tiba masanya... seawal jam 9.00 mlm sy dah suh dia tdo... selesai makan sume so apa lagi... tidur..... tapinya dia agaknya xcited kot... rasanya kul 10 lebih kot baru dia lelap... yg sy plak dok risau kot2 terbabas tdo sok pagi... melepas anak nk pi zooo... so dah pakat2 ngn geng GMP yong ngn mummy utk sama2 kejutkan antara satu sama lain... hehehe... so mmg Alhamdu lillah... sy mmg bangun sndri.. eh anak yg nk pi zoo mak yg tak boleh tdo nih.... takut terbabas... huhu...

Bila dah bangun je trus kejutkan abg.... abg bila nk pi zoo ok je laju bangun... ce kalo kejut nk pi sekolah... kemain liatnya.... haishhhh....pas dah siap sume.. kejut enbdoyan snn nk anto pi sekolah.. cikgu dah pesan b4 5.10pg kena ada kat skolah... aiyooooo... awalnya... kata cikgu kena awal sbb nk smpi sana kul 8.45pg utk amek pakej khas utk kanak2... nnt terlepas plak pakej tu.... ok cikgu...


Seawal jam 5.10pg abah dah anto mifdhal pi sekolah.. tup tup bas yg lewat.. apa cer... hehehehe...tp takpe asalkan abg dah smpi awal... hehehe...


Ini fgmbr naufal dlm bas... ciluk dr fb mummy...
Bila bas dah jalan abah pun balik... so kami siap2 nk ke KL... tp tulah... janji ngn mak yg ada 2 org lagi hero kecik kat umah... mmg takdelah paginye pun... kul 10.30pg gak la kami gerak ke KL... bajet2 smpi b4 kul 2pm sbb prgrm zoo abih area time itulah...

kami ni bukannya apa... dah tau dah mummy mesti pi awai pnye... so sy n yong takdelah rushing sgt... yong anak dia mmg dah tahun ke3 ikut lawatan... sy plak dah tahun ke2... so mummy je yg baru 1st time so dia ada sikit rasa risau... tu yg dia mmg follow la bontot bas tuh... tp potong gak bas tu kat Tg Malim katanya... kami dlm perjalanan tu duk calling2 mummy je...dia smpi zoo pun lebih awal lepas dia check in hotel... ia mmg plan tdo sana sbb nk jalan2 sempena abih pantang... hehehe... cik Neen pun  ikut pi zoo jugak tau... hehe...

abgnyah plak sepanjang dlm keta dok layan kepala sndri je... yelah selalunya ada geng nk main...buat bising.. ini dia sorng2 duk blakang... so apa lagi... mkn biskut fish jelah....pastu tdo smpi zoo... hehehe... boring le tuh abglong takde...kami smpi zoo lm kul 1.30tgh cmtuh... tepon mummy dia ada lepak kat kafe... tepon yong dia pi surau... so sy suap aathif mamam pastu kuar tggu abglong depan entrance zoo tuh... hehehe... nampaknya mcm kami je parents yg tggu anak.... sbb nk amek anak sbb nk lepak KL... sy sudah tentu balik umah MIL...


Ini adalah aktiviti abglong dlm zoo... gmbr tak byk sbb tadika blom upload kot... ini je sket2 dpt...nnt bila tadika dah upload sy edit ye... huhuhu...masing2 dpt topi binatang tuh.... tp sy mcm tak best je sbb abglong tak bwk botol air... smpi je dlm keta dia bedal air masak maybe sbb dahaga kot panas... sy taktau nape dia x bwk turun botol air.. cikgu tak bagi kot... sbb dulu masa pi zoo taiping cikgu pesan bwk botol air yg ada tali... kali ni gigih sy ngn enbdoyan carik botol yg ada tali sbb botol lama dah pecah... last2 botol kena tggal dlm bas... mmmm.... entah le kenapa... maybe ada dibekalkan mineral tp yelah... budak2 mesti takut nk mtk kat cikgu kan....huhu...



abg kata nama gajah ni.. siti ngn siboy...


Dalam pada tu.. zoo ada buat pertandingan mewarna... sapa menang dapat hadiah... huhu... mifdhal kalah... takpelah abglong.. lenkali cuba lagi ye... hehe




Lepas pertandingan mewarna... deme sume naik tram... sy call cikgu maziah dia kata deme buat satu round naik tram... so kami tggu le kat luar... abgnyah xcited dpt msuk zoo jugak... padahal kat luar jepun... hehehe...sabar ye abgnyah kang abglong sampai...


Cik Neen pun sabo je tggu abgchaq dia kuar... Dd mmg dah masuk dlm zoo... kononnya nk carik naufal... huhu...


aathif pun tggu abglong jugak...


Selesai sume... so masa utk beredar....yeyyyy.... dah balik... abglong kepenatan...tp suka dpt pi zoo... dia kata zoo negara lagi best dari zoo taiping.. yelah abglong...zoo negara kan besar... banyak haiwan ada...


Kami sume jln pi ke bas utk amek sume brg abg dlm bas... cikgu bagi air kotak, nuget ngn fries...mkn dlm kete....masuk je dlm keta trus makan minum... abgnyah tumpang sekaki... huhuhu... mcm dia yg penat berjalan kat zoo tu.... bila dah kenyang sume... trus bergumpal... apa lagi... melepaskan rindu.... abg tnye masa nk smpi kat kereta... mak kereta kita dah baru ke mak... hehhe... blom lagi nakkk...



Kenduri Double ~ Reza + Jujue & Syam + Fatin

Assalamualaikum...

Ini adalah sambungan entry aritu...inipun takdelah nk panjang2 sgt sbb byk yang dah lupa... hehehe....tarikhnya kalo tak silap 1.9.13 aritu... hehehehe.... lama dah...umah onyang ada buat kenduri kawin anak atam.. sepupu en bdoyan... dua sekaligus anak lelaki atam dikebas org... huhu... tu pasal pelamin dia grand... besor tuh.. yelah dua pengantin le katakan....huhuhu....


Majlis akad nikah adalah pd malam sebelum tu... utk along reza dia dah nikah awal lagi masa bulan 6 ke 7 tak igt... kiranya nikah kali ni syam sorang jelah... tp nyambut sama2...dengan 2 kali lafaz fatin sah menjadi suri hati syam... cewah....

Ini adalah beberapa pic masa akad nikah tuh..


Aathif sgt teruja tgk hiasa di umah fatin.. yelah segalanya kiut miut... gantung sana sini...lampu berkelip2... mata dia asik nk tgk atas je... lampu kelip2 tuh... terujanya dia...


Dah jd trend zaman sekarang... asal ada apa2 event.. dinner ke... kenduri ke... sume pun ada photo booth...
haishhh mcm2 skrg nih....sy apa lagi bila tgk benda2 comei nih... mulalah gedik nk bergambar... hehehe...



Esoknya... kenduri belah atam plak... temanya pelangi.... so mmg pelangi sgtlah sumenya.... kami anak beranak pilih kain sedondon gitu.. colourful... pelangi katanya...bila sume dah setel... maka posing time... hehehehe... walaupun penat tp sume sporting...






Ok akhir kata buat kedua2 mempelai... layarilah bahtera kalian sebaik-baiknya...nak bagi nasihat lebih2 kang sy pun baru lagi... baru enak tahun... anak pun baru 3.... huhuhu... barulah sgt....tgn di bahu...

Aidilfitri 2013 ~ Seremban

Assalamualaikum...

Bila mood nk update mari.... jommm kita langsai hutang mana yang ada... hehehe... byk hutang entry nih sebenarnya.... hutang paling beso skali adalah entry Hari Raya.... mmmm... tp payah sket sbb gmbr takde... sume dlm ipad kcik.... nk tggu dia upload dalam opah family... ntah la bila... adoi...

So ok... takpe kita update je dulu cita ni... cite raya gak nih... tp semingu selepas raya....hehehe

Mmg setiap tahun seminggu selepas raya kami akan ke KL utk berhari raya di sana pulak... selepas dah puas raya di kampung kami raya di bandar plak... selain ziarah umah adik beradik di KL kami pun tak melepaskan peluang berhari raya di kampung halaman my FIl iaitu di seremban.... kami akan pegi dari pagi dan hanya akan balik umah MIL semula lewat malam.... itulah rutin setiap tahun sejak sy kawin nih... sebelum kawin sy taktau le cemane... hehehehe....

Seperti biasa umah pertama adalah umah kak Nor anak sedara FIL kat PD... setiap tahun kami akan dtg sini dulu... last yr kak Nor jamu lunch masak lomak cili api... perrgggghhh.... sedap tul.... tahun nih dia jamu mee goreng sbb dia bz nk kawinkan anak... umah pun tgh renovate....& dia pun baru balik kenduri... tp tulah nak jugak jamu kami nih... maka dia sempat jugak goreng mee... tq kak nor....sementara tggu kak nor sempat gak kami bergambar... hehehehe... family en bdoyan nih dah bertambah meriah denngan kehadiran 5 org cucu yg semuanya hero.... hahahaha... penin kepala ashu nk layan 5 org anak sedara lelaki.... tggu ashu le nk dpt gegirl... tak lama lagi je tuh....



Macam biasa... bila dah anak 3 nih... pe'el anak2 berubah.. bila nk bergambar ada je anak yg bikin spoil gmbr... kali ni abglong.... manjang taknak amek gmbr.... sabo jelah....memula tu dia mcm ok nk amek gmbar ngn atok + cucu2 tp bila nenek mula enterprem... dia dah buat hal... jenuh nk pujuk....haishhhh.....mak urut dada...


Inilah hasilnya.... 4 je cucu mau bergambar... abglong... sentapppp... grrrrrrr.....


Ini plak family angah.... 2 hero gak... boleh tahan lasaknya.... si kecik tuh dah semakin ok... Alhamdu lillah... pada yg taktau tahun lepas gara2 dia sakit... kami beraya di KL... sedih sgt masa tuh... yelah budak kecik sgt lagi.... tp dugaannya besar....tabahlah adik... dan Alhamdu lillah terima kasih Allah.... anak kecil ini sembuh...pada siapa yg taktau boleh tgk  sini..


lepas masing2 dah kenyang kak nor kata pi la umah makcik kat rembau... rambutan dah masak... apa lagi my FIL pun gegas ajak kami ke sana... sy tnye en bdoyan rambutan kaler apa... dia kata merah ada kuning pun ada... huhuhu... berbunga hati den dgr kaler kuning pun ada... huhu... ntah le sejak ngandung abynyah sy dah suka rambutan kaler kuning.... sedapnyaaa.....

So kali ini kami ke PD utk amek rambutan....umah dah takde org sbb makcik aka kakak kepada FIL duduk pondok skrg nih... good for her...

Anak2 sy apa lagi... mmmg gumbira le kutip rambutan... abglong mmg suka makn tp abgnyah dia masih blom nak layan buah2 segala....lama2 nnt mau kot.... tgklah aksi comei deme kutip buah... xcited sungguh...view macam ni mmg jarang2 berlaku... kat kampung viewnya sentiasa best kan...sy suka umah mcmni.... ada halaman luas... byk pokok2 esp pokok buah.... best tul...


View mcm ni mmg priceless.... senyumm




Suka abg dpt kutip buah sndri ye...
pastu ngap... manis..




Wow... nk jual ke...

Aidiladha 2013 ~ Beraya di kampung

Assalamualaikum....

Salam Aidiladha 1434H...tahun ni kami tak beraya di KL sebaliknya kami decide beraya di rumah sahaj dan pulang ke kampung.... Alhamdu lillah... kampung kami pun dekat2 je.. so mmg sekali harung je... huhuhu...kenapa kami tak balik ke KL.... mmm... pertama sbb enbdoyan cuti tggal sehari je... so kena pilih time betul2 perlu cuti... panjang lagi nk ujung tahunkan... hehehe... pastu ujung bln ni pun nak balik KL gak lagi sbb ashu nak kene risik... so balik tim tu jelah... takkan 2 mggu skali nk balik... huhu...tp takpe memanangkan cuti pun sehari je...so manfaatkan utk pulang ke kmpg...as for opah mmg dah anto dia ari jumaat lagi sbb ari sbtu n ahad tu ada 2 pupu sy kawin... mak nk ngantor pengantin...so mmg mak stay sana smpi raya.... lagipun dia mmg suka stay situ sbb ramai adik beradik kat situ... huhu...


Pagi yg tak berapa pagi tu kami pun gerak le ke umah teteh aka mamak itam...mak pesan dtg le awai sket sbb abg mir ada buat korban kerbau kat umah mamak... pes solat deme nk korban dah.... tp tau2 jelah ngn 3 hero kecik nih... mana bole siap awai...mcm2 nk kena buat... kelam kabut mak tau... huhuhu... tp we manage utk kuar b4 noon... hehehehe...
Sempat gak posing2 dlm Mr Plum... suapkan aathif mamam sambil dia pun dah lalok nk tdo... tp dia gagahkan juga utk habiskan bubur dia tuh... Alhamdu lillah... dah abih bubur dia trus zzzzzz.... abg2 mmg takla tdo tuh... xcited nak balik umah teteh... deme mmg suka balik sana.. yelah... umah luas... mainan byk.... mmg best arrr....
Sesampai umah teteh... dpt jugaklah abg2 tgk kerbau walaupun sedang dilapah.... hehehehe... sapa suh bangun lewatkan... hahahaha... opah dah pesan suh dtg awai... heheheh... takpelah dpt gak tgk kerbau tuh... besor betul....

Masa kami smpi nih mmg sume tgh bz melapah kerbau... ada yg tengah masak utk kenduri tghari tu.... tp utk sy... hhehehe.... bergambar kejap... since gmbr masa Aidilfitri aritu tak byk gmbr so kali nih balas dendam sket... hehehe... sket je tak byk pon.... snap le beberapa pic sebelum sy dan en bdoyan mkn nasi impit dan anak2 makan biskut.... lepas dah kenyang alas perut kami gegas ke kg piandang plak... kampung belah en bdoyan utk ziarah onyang pulak....



opah gumbira dpat jumpa sedara mara.... lpas rindu dendam pada adik beradik ye mak....dpt la sy snap sekeping dua ngn org yang tak sibuk... yang lain sume bz....


Meet new dina... anak kak jua... gegirl you... reben sana sini... jeles mak... hehehe... umo dia baru 4 bulan... tp bambam kalah aathif tau... hehehehe....
Kat umah onyang ada atam ngan ucu je.... pastu belah petang ateh smpi...atam masak lontong, lemang and rendang daging.... sedap tau lontong atam masak.... rendang pun sodappp....lemang order kat cik midah sebelah pun sodap.... kenyang sy... hehehe....sempat gak bergambar2.... suka tgk gelagat anak2 berbaju melayu.... Alhamdu lillah deme mmg suka pakai baju melayu.... tak de gaduh nk bukak pun... termasuklah si kecik tu.... comei je....sume baju melayu kecik deme ni cap mydin... huhu...mujur ada saiz n kaler sedondon...





Lepas dah puas makan.. sembang2.. tengok tv....kami pun zasss balik ke tronoh amek opah utk bwk balik chemor... sok keje beb.... huhuhu... balik umah teteh ari dah ptg... cuaca sgt baik utk enbdoyan layan anak2 main bola... punyalah suka deme... udah mcm belacan memasing.... aksi2 sebegini mmg susah la nk tgk sbb anak2 mbesar di umah taman... mana ada tanah lapang cmnih.... bila sesekali lepas... mmg puas atilah...tanggal baju.... berlarianlah mengejar bola... pemandangan ini sgtlah priceless...abgnyah la paling happy sekali.... satu, dia, tiga.... sapiiiii goooo... pengaruh upin ipin sungguh tebal...huhuhu....

Bila dah penat main bola... masuk umah nk mandi... sy suh depa duk diam2 nk keringkan bdn... tp depa bantai main kejar2 plak dlm umah... bila bdn nk kering nak oiiiii..... mak yg tepuk dahi....

Aathif mmg sy dah mandikan.... dia pun arini makan ptg kat luar umah teteh... mamam smbil tgk abg2 kejor bola.... aathif sabar ye.... nnt dah besar sket boleh main lari2 ngn abg tau.... adoi... mak bertambah kurus nnt tu... nk kejar 3 hero... takpe abah ada... mak pantau dari beranda je.... hehehehehe...

 Kalo time baik tuh.... udah belacan cenggini pun ada ati nk berpeluk.... auuuwwww....




Deme main bola nih sementara nak tggu kak niah masak sup tulang..... huhuhu... terbayang sup tulang ngn tulang yg fresh tuh... sedapnyaaa.....lama la plak sup nk masak.... lapo dah....ala... lupa plak nk snap pic sup tulang yg sedap gila tuh.... adoiiii.... takpelah memori dlm kepala jelah.... hehehehe...

selesai makan sup...lepas mgrb kami pun berangkat pulang ke chemor... itulah kisah Aidiladha kami... anda bagaimana... cewah....mcm pengacara plak...oklah... panjang plak entry nih... lenkali kita cite lagi kay...