December 24, 2012

39 Weeks

39 Weeks

Bila tgk keadaan sy skrg nh ramai yg bertanya... bila nk kuar bby nih.... hehehe.. cemane sy nk jwb ye... sbb sy pun taktau bila bby nih nk kuar... arini genap 39 mggu dah... hehehe... kalo si abg yg sulong tu mggu 38 dah siap2 kuar dah... tp kalo ikutkan si adik plak ngam2 mggu 40 on da dot baru kuar... hehehehe... so kali ini... sy pun tak pasti... mgkn sy pernah terdetik dulu masa memula checkup & dr kasi EDD 30.12.12 sy dok terdetik kata kalo kuar 1.1.13 pun ok gak kan.... sbb sy dah bersalin tahun 2011 so kalo kuar 2012 takke mcm sy bersalin tiap2 tahun... walaupun beza umo 1 thn 8 bln.... hehehehe... ntah le nk kata...

Masuk mggu ke 39 nih mcm2 rasa yg sy rasa... kalo nk ikut tak selesa sume mmg tak selesa... duduk salah, baring salah. jalan salah, berdiri lama salah, telentang salah, ngiring salah.... huhuhu... mmg serba tak kena... tanyalah mana2 preggy mom mesti sume setuju ngan sy kan... hehehe... pastu panan usah ckp la... mmg panas je rasanya... duk kat opis nih je rasa nyaman sket sbb ada air cond yg sejuk... kt surau pun best... sejuk je... tp balik umah... huhuhu... panas sbb umah mmg takde air cond... huhuhu... tahan jelah... pastu kalo jln2 makan kendri ke... adoi lagilah.... berpeluh2 satu badan... esp tang muka... cepat tul ngalir peluhnya... malu je org tgk... tp nk wat cemane preggy mom yg dah sarat nih mmg cmtuh... 

Last week masa appmt ngn dr adalah buat scan... melalui scan tuh dr ckp bby sy cm besar sket... dah 3.9kg... mmmm betul ke... mcm tak caya je sbb sy rasa kali ni sy ngandung lagi kecik dari yg dulu2 tuh... sbb berat baru 76kg..kalo masa ngandung si abg berat sy dah 81kg, masa ngandung si adik kalo skrg nih dah cecah 84kg dah & perut pun mmg nmpk besar... hehehehe... so sy masih lagi berpikiran positif... sy rasa takdelah besar sgt kot bby nih nnt... pikirkan boleh utk push nnt.... tp tulah ckp mmg mcm senang kan... tp hati kecil sy masih ada rasa saspen tuh... sbb si adik kuar dulu pun vacuum... tup2 bby 3.8kg... patutlah tak daya nk teran... huhuhu... kalo nk baca kisah kelahiran si adik boleh refer kat sini.. kalo kelahiran si abg plak kat sini...

So... kita tggu jelah ye bila detik itu menjelma... dekat opis sy nih... buat masa nih kira sy penutup... tp dah ada yg amek baton sy... 2 org... salah sorang tuh GMP le... huhuhu... tp masing2 EDD dlm buln 7 dan 8 2013 nnt... lama kan gap.. kalo ikut sejarah sblm nih... ada je yg berikut2 cuti bersalin...

Owh cite bab cuti bersalin nih... kali ni tak bolehlah nk amek 90 hari mcm masa si adik dulu sbb oleh kerana setakat ini scannya adalah boy juga so sy kena spare cuti utk no. 4 plak... mana tau kot2 ada harapan gegirl kan... hehehehe... so kali ni cuti 75 hari je sbb belen lagi 75 hari utk next child ye.... huhuhu.. perancangan mesti ada... kira oklah sbb sy dah merasa cuti 90 hari... so kira okalah 75 hari pun... yg penting target turun berat smpi 55kg & stok susu 250 botol.... ada berani..???!!??... huhuhu...cabaran buat diri sendiri.....


Layan jelah....

Dak kecik nih pantang bila abah kuar dari keta... dia  le sibuk nk bwk keta... pastu bila abah dtg... bising... abah tatang.. abah tatang.... trus lari ke saya.... hehehehe... tau takot.... dlm mulut tuh penuh nutrigen tuh... tu pasai senyum cenggitu... si abg di belakang seperti biasa bz layan tab main game.... sekali tgk adik nih cm pompuan plak kan.... huhuhu... muka ada manis....

New Born ~ Sanjay Raj

Mggu lepas GMP pi melawat new born bby iaitu bby kepada Mona (opismate)... EDD dia 1.1.13 tp awal le kuarnya.... patutnya sy dulu... hehehe... so kiranya opismate sy yg EDD nya saing sy sume udah selamat dah... tggal le sy saje yg masih menunggu... huhu... takpe EDD 30.12.12 huhuhu.... saba menanti...

Kami pi melawat kat umah dia sbb kebetulan dia mtk tolg sy belikan pakej pam dia dari little whiz sbb dia tak sempt nk beli aritu... tulah sy dah pesan pi beli awal2... tgk... kan dah tak sempat.. sibbaik le sy nih baik orgnya... eceh.... saja la tuh... bby dia kecik aje 2.7kg... 

So meh layan pic sket ye...

Sodapnya tdo... tp kejap je pastu mcm biasa nk nenen

Abaikan yg berkain batik itu... dia dlm pantang....

GMP tanpa tuan tanah....

Ha ni baru cukup... itupun kak long takde....

Amma nya taktau nk bedung budak sanjay nih
so aunty2 ni tolg le bedungkan dia....
tadaaa..... lagi le lena dia tdo....

December 20, 2012

Ragam si abg dan adik bila tdo

Bila time nk tdo.... adik akan masuk tdo ngn sy... as usual si abg akan kata ...abg nk jaga abah.... akai nk tdo lmbt le tuh... mak ok je sbb tgh cuti sekolahkan.... takpelah... bila dah start sekolah nnt... no way.... huhuhu... si adik jelah yg akan setia teman mak tdo awai.... dia sebolehnya nk berkongsi bantal ngn sy... padahal space besar lagi sbb abg blom nk tdo... tp tak... dia akan nyempit sebantal ngn sy.... huhu... mak ni udah le sarat agak payah kalo nk pusing2 bdn... kang terpenyek plak adik tu kang.... bila dia dah lena baru sy tolak dia jauh sket... manalah tau kang tertindih tgn ke... mak ni dah le kenderaan berat skrg nih.... huhu...

Tp bila bgn pagi... adik dan abg akan ke merata2.... si abg selalunya akan nyempit celah ketiak abah dan adik akan nyempit kat abg.... hehehehe... tp sy jd luas.... besok2 bila bby tecik nih dah kuar kena kasik ruang sket ye abg2 sekalian.... heheheh....

Tgklah tuh aksi si adik ngn abg tuh.... hehehehehe.....

December 17, 2012

Durian udah luruh....

dah lama dah durian mula luruh... masuk kali ni dah 3 kali kami pi kebun di kg sahom utk musim kali ini.... tiap kali musim kami tak miss la nk mkn durian kt sini... dah puas makan siap belik bwk balik lagi... tak cukup durian buah2 lain pun sama... termasuklah tempoyak yg sgt sedap itu... huhu... kira mcm pembeli tetap le setiap tahun... 10 blg mesti beli... hehehe... bukan utk sy sorg tp utk sume adik beradik sy yg kat KL tuh.... huhuhu... kali ni pi sana sbb knyah nk bwk balik & kcik pun kirim gak... so beli skali manggis, dokong, duku lgsat sume cukup... puas ati... hehehehehe....

terbaikkk.....


Abg kimie in da hause....

Memula skali nk ucap tqvm kat knyah sbb sudi anto mak balik ipoh... hehehehe.... mifdhal mmg xcited bila tau opah nak balik & abg kimie nk dtg umah... so adalah dia member nk main.... tp nampaknya budak2 zaman skrg lebih suka share main game kat tab masing2...atau bertukar2 tab sbb game lain2 kan... daripada main brg menan yg lain... tp ada gak depa main menan, main keta lego, main baling2 bantal... so masih lagi main menan yg biasa selain dari teknologi.... mmg betul teknologi kini membunuh permainan tradisionalkan.... huhuhu.... adik pun sejak dah mula petah bercakap nih... dia dah mcm tak takut ngn org... ataupun sejak duk nursery nih byk perubahan positif dah... dia dah tak takut org.... dah mudah mesra.. ngn wan ngah dia pun dia nk dah... tq wan ngah sbb sudi basuh yak adik.... hehehehe.... adik panggi wan ngah... wanyah.... pastu dia suka ngn abg kimie dia... hehehe... lama gak knyah lepak umah sy... dari jumaat malm smpi arini pun blom balik lagi... arini dia bwk mak pi JPN buat IC baru & trus ke kmpg tronoh utk ziarah org kmpg... ari sabtu kami pi anto abg long ngn EJ balik KL naik ETS pastu trus ke tesco... smlm plak pi kebun kg sahom makan doyan pastu trus ke Mydin... kul 11 mlm gaklah smpi umah balik... puas le hati en hubby nk bwk pajero ye.... pajero yg klasik lagi veteren... hehehehe.... smpi sakit2 la blkg sy sbb lama sgt dlm keta... hehehe... maklumlah arini dah 38weeks.... aiyoooooo makin dekat daaaa......

meh layan sket pic yg hubby amek smlm kat umah...
Mifdhal & kimie kusyuk main tab...
adik kusyuk geget kayu golf...
Mifdhal main tab, abg kimie posing, adik bz patahkan
keta lego...
Pandai tuh suh abg kimie betulkan balik
sempat lagi abg kimie posing ye...



kebetulan plak smlm tiga2 pakai baju biru... huhuhu... abg kimie tuh baru je lepas bersunat... kiranya dia dah besar.... takmau mandi ngn mifdhal... hehehehe... malulah tuh...


December 14, 2012

6 tahun sudah ~ 29 Muharram 1434H

29 Muharram 1434H genap sudah usia perkahwinan kami menjangkau usia 6 thn... kejap je masa berlalu dah 6 thn ye... dengan kelahiran 2 hero2 ku dan yg bakal lahir seorg lagi hero ni... waktu bagaikan tak terasa.... kejap je masa berjalan.... sibuk melayan kerenah anak2... huhu... ye ke... 

So buat En suamiku yg tersayang.... sy sntsa berdoa agar hubungan kita ini akan berkekalan hinggu hujung nyawa kita... hingga ke nafas yg terakhir.... sy akan sentsa RINDU, SAYANG, CINTA & KASIH pd syg seorg..... tiada dua dan tiada tiga... hanya syg bertahta di hati ini sejak akad dilafazkan.... termeterailah sebuah janji dari isterimu ini....

Terima kasih syg di atas segalanya... LOVE U Sooooooommmmmuuuuuccchhhhhhhhh......


Keta Lego Shell

Kalo isi minyak shell tgh demam keta lego... kalo kat petronas plak demam nk beli boboiboy... adoi pandai sungguh depa bisnes kan... tarikannya kat budak2... tp bapak2 budak ngn mak2 budak pun yg kdg2 lebih2 tuh.... mcm boboiboy tuh.. anak tak mtk pun, mak yg belikan... keta lego plak anak pun tak mulakan dulu... abahnya plak yg minat sgt... minat nk pasang2... pastu bila dah mula ada mulalah nk kumpul.... huhuhu.... bila abah bawak balik... abg pun sama2 nk pasang.... abg dah pandai dah.... adik plak tgk je tau... adik kecik lagi... kang bila dah siap adik boleh cabutkan balik.... huhuhu... abg akan ckp... "adik... jgn cabut... hish meh sini abg repair...." cewah... abg yg pandai.... hehehehehe..... ini mlm semalam deme 3 branak pasang lego.... sy tak join... biasaklah... lebih baik bergolek2... ye tak.... hehehehe... tp si adik hyne boleh tgk... tak boleh pegang.... no.. no.. no... kata abg dengan tegas.... adik...????... main sudu jelah... huhuhu.... 



Adik mula perasan cite adam & hawa dah start... dia mmg layan lagu tuh... hehehehehe.... pastu baru prasan mak pegang note... so trus mai kat mak.....


Sambil tgk tv.... layan lagu... abg mmg dah nyanyi2 dah smbil tolg abah pasang lego....



Muncung2 mulut abg nyanyi lagu AH...

My 3rd...

Hehehehe... mak terlebih xcited plak... syyyyyy..... cuba perhatikan betul2 pergerakan my lil' baby inside.... utk anak2 sblm nih tak berjaya nk buat.... tp yg ni berjaya sbb bby kali nih mmg pergerakkannya sgt memberangsangkan... dia sgt2 aktif berbanding 2 abgnya itu..... rakaman ini dibuat semasa tggu abah dlm keta... sbb nk pi hospital utk check up 37 weeks....


video

December 13, 2012

Potty Train si abg

Sebenarnya dah lama nk wat entry nih... pasal anak bujang sulong sy yg dah tak pakai pampers dah.... hehehehe.... agak lama jgak sy nk ajar dia tp tau jelah mulut dia tuh.... mesti dia ckp....."mak.... mifdhal kena pakai pampers kalo tak nnt kencing basah sluar..." adoi... selalu payah sy nk ajar dia sbb dia sgt panai ckp.... pastu masa ke tadika pun dok pakai pampers lagi... mujur cikgu kata kalo 4 thn ok lagi tp kalo dah 5 thn biasanya mmg kena.... so sy kata takpelah nnt2 dia akan paham sndri.... hhehehehe... mak yg malaskan... satgi ada xtra task plak kena ngemop slalu kalo dia terkencing kat mane2.... adoi.... 

So sy pun rileks le dulu.... tup2 ada satu hari tuh dia balik sekolah sy tgk dia pakai sluar spare sy bg dlm beg sekolah dia... sy tnya cikgu kenapa... cikgu kata pampers dia bocor so sluar sekolah basah.... pastu trus cikgu kata mifdhal arini takyah pakai pampers sbb pampers dah bocor.... & dia pun ok... sy terkejut gak... ooooo kalo ngn cikgu ok plak... pastu cikgu kata esok mifdhal takyah pakai pampers... kalo nk kencing kita kencing kat toilet.... malam je baru pakai pampers.... so esok paginya... sy nk pakaikan dia pampers cm biasa... pastu dia ckp... "mak, cikgu kata kalo siang takyah pakai pampers, bila malam je baru pakai pampers...".... wah... senangnya.... sbb cikgu yg ckp... cuba kalo mak yg ckp... ade je alasan dia nak pakai jugak.... so aritu dia tak pakai pampers.... pastu sy amek balik sekolah sy tgk dia pakai lagi sluar spare... sy tanya cikgu kenapa... cikgu kata dia cakap.. cikgu sy nk kentut... pastu cikgu kata kentut la... tgk2 dia kencing... oooo rupanya dia taktau kata nk kencing... dia igt nk kentut je... rupanya nk kencing... so esok2nya cikgu dah paham kalo dia kata nk kentut kena cepat2 bwk pi tandas sbb dia nk kencing sbnrnya... so lepas pd aritu Alhamdu lillah.... dia sudah berjaya.... tp asal dia nmpk kat luar dah gelap trus dia tnye... mak ari dah malamkan... mifdhal kena pakai pampers la... oklah nak.... meh mak pakaikan.... & seperti yg sy jangka... dia mmg dah bole ke toilet utk kencing tp masih ada masalah utk buang yg besar.... so bila kat sekolah dia tak membuang tp bila belah mlm... lepas pakai je pampers aura nk membuang tu trus dtg.... & dia akan membuang dlm pampers gakla.... so perkara itu berlarutan... jenuh dah ckp ngn dia... kalo sakit perut nk membuang, jom pi tandas... eh dia taknak dia kata sakit perut je nk buh myk yu yi.... padahal sy tau dia nk membuang... adoi... ada sekali tuh dia pnye tahan sbb abah kata kalo nk mbuang jom pi tandas sbb abah dah taknak beli pampers dah lepas nih.... sanggup dia tahan smpi jd keras & susah sgt dia nk membuang... kesian plak.... sy pakaikan jugak pampers tp jenuh gak la dia nk meneran sbb dah keraskan... tp akhirnya berjaya le jugak.... so kesimpulannya dia masih memerlukan pampers utk membuang sbb kat sekolah atau kat nursery dia takkan nk membuang... adoi.... penin...

Sampailah pada ari isnin 10.12.12 baru2 nih.... sy ada kursus motivasi & akibat malas memasak so kami decide nk dinner kat mydin jelah... makan jelah apa yg nk makan sbb dah tak larat nk masak malam tuh.... anak2 pun senang je mkn nasik ayam... hehehehe.... so masa kat food court sy dah tgk dia dok pegang2 t____t dia tuh.. sy tanye dia... abg nk kencing ke... dia kata taknak...  so far kalo keluar dia ok je kencing kat tandas tp kali nih dia kata taknak kencing.... pastu masa abah dok sibuk beli air dia dah sakit perut kata nk buh myk yu yi... mana nk cari myk kat sini... pastu sy dah tau dah dia mesti nk mebuang... bila tnye beria kata taknak.... pastu jenuh gaklah.. dia duk nangis kat situ kata sakit perut sambil pegang bontot dia tuh... pastu dia kata mak nk kencing jugak... adoi cemane nk buat nih... abah jauh sket... sy nk adik lagi... cemane nk bwk dia pi toilet... dia dah gelisah kata dah tak tahan nk kencing.... sy kata tggu kejap abah dtg.... pastu dia kata alamak.....abg dah tak tahan nih.... adoi sy kata tahan sket... kejap je abah beli air tuh... pastu tetiba dia kata.... la... mak... abg dah terkencing plak nih... cemane.... sy plak dah panik... pastu dia kata sakit perut plak dan dah tak tahan jugak nk membuang... adoi... terkuar sekali ke... jenuh nih.... pastu abah dtg... sy kata dia dah terkencing & terber... skali... sibbaik ada beg biru yg slalu kami bwk jenjalan tuh ada... dalam beg tuh mmg sia ada tuala, sabun, baju sepasang sorng ngn pampers adik.... so mmg complete la kalo kejadian cmnih berlaku... so abah bwk le dia pi toilet.... lega... tak lama lepas tuh depa balik....  sy tnye abg ok ke... dia kata abg kencing je dah tak sakit perut dah.... so menda dah setel le sy igt... barulah sy & hubby dapat makan... baru je nk makan dia kata sakit perut lagi nk membuanng... sy kata ngan dia abg kena juga buang kat toilet... dia setuju tp muka agak runsing sket... huhuhu.... pastu abah dia bwk pi tandas.... pastu sy dok terpikir2 boleh ke ni... hehehehe... saspen gak nh... tak lama lepas tuh tgk depa muncul ngn muka ceria si abg.... sy tnye hubby cemane... dia kata boleh je dia buang kat toilet tuh... pastu sy pun trus le tepuk tgn kata good boy sume cukupp... kasi angkat dia sket.. moral support le kononnya... sy kata abg dah besarkan.... 

So mulai dari aritu, kat umah pun dia nk membuang hubby suh dia pi toilet & dia berjaya... sy ngan adik pun happy tepuk2 tgn sambil kata... abg good boy... abg pandai... adik pun sorak sama2... hehehehe... kembang le idung abg tuh.... so sy kata ngn dia... lepas nih abg takyah buang kat pampers lagi tau... dia kata... ok mak.... so lega....!!!!!...  akhirnya dia berjaya... sy ngn abah dia agt bangga ngn dia... walaupun anak2 org lain dah lama dah tak pakai pampers tp sy tetap berbangga ngn anak sy.... dan kami buat semua ini tanpa memaksa dia.... so dia takdelah stress kan... cuma sy ckp ngn hubby sy kata masa betul2 dia nk tdo masih kena pakai pampers sbb sy taknak nnt pagi2 dia kena marah sbb kencing tilam... sy tak suka... pastu nnt kami yg kena berdobi... so kalo tdo malam tuh sy ok kan aje.... nntlah tahun depan ke ajar plak dia tdo tak pakai pampers sbb pagi2 kdg pampers kering je pun... so sy rasa nnt insyaAllah takde masalah kot.... pampers dia kalo beli pun 2 atau 3 bln sekali je... itu pun beli yg murah jelah.... huhuhu... nnt lepas nh kena beli utk bby tecik ni plak... huhuhu...


December 12, 2012

12.12.12

Terasa rugi le pulak kalo takde entry di tarikh yg cantik nih kan... 12.12.12... takkan dtg lagi dah tarikh nih...  so sy decide nk wat le cite sket walaupun pendek.... hehehehe... arini sy serabut sket sbb pening nk carik nama best utk bby tecik dlm perut nih.... tak lama lagi je dia nk menjengah bumi ini.... skrg dah 37 mggu dah.... ramai member2 yg dah selamat dah walaupun belum EDD lagi... sy plak..????... ntah le... EDD sy 30.12.12.. agaknya bole ke dpt tarikh best 01.01.13 plak nnt... hehehehe... ntah le hanya DIA yg Maha mengetahui....

So berbalik pd nama td.... pening le nk carik nama utk bby boy yg ke 3... yelah kebanyakkan nama dah digunakan oleh org2 terdekat dan blogger2 yg sy follow... so mcm tak best kalo ada tersama... sy suka mencari kelainan dlm bagi nama pd anak2 sy & sudah semestinya mempunyai makna yg sgt cantik.... mcm nama abg2 dia... Muhammad Khalish Mifdhal & Muhammad Nadhif Zuhayr.... kan jarang ada org yg sama nama... so mcm unik le sket... hehehehe... so oklah masa utk balik sudah tiba... nk amek anak2 bujang sy tuh.... ok nnt kita story lagi ye.....

tak lama lagi berlima.... huhuhu


December 11, 2012

Kisah hero2 sy

Lama sy tak bercerita perihal anak2 bujang sy nh... yg sorang tgh menghabiskan masa bercuti sekolah yang panjang selama 2 bln nih... bukan main syok dia bgn lewat pi nursery je... pastu main, main dan main.... mmg sy ada bgi buku keja dia utk buat... tp nmpknya teacher kat nursery tuh bz agaknya... so byknye mifdhal buat sndri... suka hati dia aje.... sy kalo bab tuh ok kan aje... sy maleh nk push sgt... pd sy terlalu muda lagi kot.... sket2 je sy tekan dia... kalo masa sy cuti plak lagilah dia suka... bgn mmg lewat gile pastu tgk tv smpi lebam... tdo ptg lgsg takde dlm kamus kalo tak pi nursery.... mlm gerenti tdo lewat... mifdhal nk jaga abah katanya.... yelah nak... sy ok je... time cutikan... biarlah dia rehat secukupnya... kalo time sekolah kena tdo awal & bgn pun awal.... trus kena mandi... tdo ptg pastu kena wat homework lah... so bila cuti nih maleh nk bg dia stress.... cewah.... bagus tak mak cmnih... hehehe... tgh 4 tahun bolehlah.... tgk nnt dah sekolah betul2..... barulah mak menyinga.... hehehehe... tp sy rasa pendekatan itu bukanlah yg terbaik utk mintak yg terbaik dari anak.... sbb sy rasa dulu2 masa sy kecik2 dulu takde pun mak & abah sy tekan sy suh belajar gila2... depa takde pun nk check keja sekolah sy.... mereka lebih mengambil pendekatan yg biasa2 sahaja.... kalo ada homework pandai2lah buat sndri... kalo nk exam & nk lulus dgn cemerlang pandai2lah baca buku sndri... seinngat sy, sy tak pernahlah kena marah sbb tak baca buku ke... tgk tv ke... main ke.... mmg pendekatan mereka mengikut kemampuan anak itu sndri... takyah nk paksa2 pun.... & hasilnya Alhamdulillah sume anak2 mereka sume berjaya... mcm sy, sy mmg tau sndri bila masa sy nk tgk tv, bila masa nk main, bila masa nk wat homework & bila masa sy nk study utk exam.... mak ngn abah tak payah kata apa2 pun.... tup2.. spm gred 1 jugak... huhuhu... sbb tuh mgkn sy tak perlu masuk asrama... & sy pun mmmg tak betah duk kat asrama... dan sy hanya merasa duk asrama masa kat puo dulu & cuma bertahan dalam tak smpi 2 bln pun... pastu cabut duk umah sewa.... hehehehehe.... terukkan...alamak... apa yg saya dah merepek nih.... membebel plak.... lain yg nk cite lain plak yg kuar.... adoyai....

Okeh berbalik pd cita anak2 bujang sy nih.... si abg mmmg sgt terserlah sifat abg nya tuh.... dia mmg sntsa protect adik dia & dia mmg pandai ngadu pd sy apa2 yg adik dia buat... baik kat nursery mahupun kat hall bila sy bz masak kat dapur.... mak... adik dia tumpahkan air la mak....., mak adik panjat kusyen la makk..... mak td kan kat nursery adik dia tolak azrai tu mak... hhuhu... nngadu kat sy... mak td kat nursery adik yak byk smpi kena suar dia mak.... so sy mmg takle susah hati anto bby kecik nih esok kat nursery sbb si abg ada utk ngadu pd sy.... hohoho... gumbira...tp itu bab ngadu & protect tp kalo bab gaduh pun hebat jugak.... pastu abg nih sy tgk dia dah pandai buat benda yg pasang2 tuh... tgk instruction dari kertas pastu dia pasang2.. pandai... smlm pun hubby ckp dia ngn abg pasang keta lego tuh... mmg le dia tak berapa dapat tp at least mmg bole dibanggakan... sy mula perasan bila ada sekali tuh dpt puzzle pasang2 tuh masa beli solivite kot kalo tak salah... benda tuh buat kapal terbang.... sy yg buka... pastu tetiba dia dah tunjuk kat sy... mak abg buat kapal terbang la mak.... wah... kembang hidung sy ngn opah dia.... trus peluk cium sume cukup... pandai anak mak... ok nnt mak belikan lagi... tp ada masalah sket... adik tu kang... mau dia koyakkan aje... ataupun dia patah2kan nnt... adoi... dilema betul....

bg anak bujang kedua sy ni pulak... yelah sy tgk sama je karekter anak no. 2 kwn2 sy yg lain.... sume jenis sgt berbeza gn si abg... karekter sume beza.... kalo abg dulu takde puting & bantal busuk, tp si adik kena ada putin & bobok dia... kalo si abg jenis lembut, si adik jenis kasar... kalo si abg jenis tak pukul adik, tp si adik mmg kuat buli abg.... kalo abg sntsa mengalah utk adik, si adik pulak amek kesempatan berebut segala toys yg abg pegang.... kalo abg tak reti panjat memanjat masa umo dia, tp si adik sgt hebat panjat sana sini dgn bangganya... kalo abg minum tak pernah tumpah merata dan tak reti minum tonggeng2 botol, si adik saje je tonggengkan air kotak biar tumpah abih sume... kalo si abg mkn dlm talam sebb taknak tabur2, tp si adik dgn hebatnya tonggengkan bekas biskut biar bertabur atas toto dpn tv.... kalo abg buang smpi baik punye dlm tong sampah kat dapur, tp si adik dengan muka selambanya buang kota minuman keluar pintu depan... kalo abg nk main tepon mak beria pujuk2 mak nk main tepon, tp si adik selamba je amek campak smpi bawah kerusi....kalo abg dulu makan nasik sekali dlm tempoh 2 hari, tp si adik makan nasik sehari 4 kali....kalo abg dulu tak suka minum air masak, tp si adik bergelen2 dia minum sehari...sejak tu si abg mula suka minum air masak...bagus gak kan.. adoi.... sgt2 berbeza kan... muka adik tuh nmpk je lembut tp kasarnya bukan main... kalo dia pegang 2 btg kayu golf menan tuh... abih sume di ketuknya... merata abg lari sambil jerit... mak.... takut adik nk pukul.... hehehehe... gelihati sy...

Yg si adik nih.... menan kegemaran dia adalah 2 batang sudu... mesti nk pegang kiri kanan, kalo dia nangis2 bagilah dia sudu... insyaallah... dia akan suka... pastu main gayung sebelah pistol air sebelah.... pastu bila masuk umah pegang kunci umah tuh bwk merata... pastu suka nk amek apa yg abg pegang... kalo benda tuh mmg dah ada dua sbb taknak jadik gaduh le tuh.... tp si adik dia nk dua2... sbb dia mmg suka pegang kiri kanan... so takkan nk beli 3 plakkan... adoi pening kepala mak.... abah ngn abg beria beli keta lego shell tuh kan... beria buat sama2... si abg sabar tggu abah siapkan keta tuh.... sekali dapat kat adik dia cabuh sume... sambil cakap..... dah patah.... bila tnye sapa wat??? dia jawab adik wat.... adoi.. adik2... sian abg... kena repair balik.... pastu kena marah ngn abah.... sian abg... tp abg jenis saba... kdg2 sia jugak kat dia... dia terpaksa mengalah sbb mak ngn abah takmau adik bising2 nangis... tp kdg2 sy biarkan aje adik tuh menagis sbb abg pun masih kecil.... kita taktau hati dia mcmane... asik selalu ngalah je... kang dia tensi plak... so kdg2 sy biarkan je adik tu tak dpt apa dia nk... so balik2 dia akan cari sy, putin & bobok dia... so trus senyap..... ok jugak la kan...

Semenjak 2 menjak nih.... adik dah mula byk cakap... vocab dia dah meningkat dengan drastik skali... Alhamdulillah.... skrg nih dia asik ikut apa yg kita ckp & dah boleh respon pada apa yg kita tnye... kalo si abg dulu mula bcakap masa umo setahun & berjalan masa umo setahun 4 bulan... tp si adik ni plak berjalan umor setahun & bercakap umo setahun 5 bulan baru beria ckpnya... tp sekarang dah seronok layan dia sembg.... best dgr dia sebut perkataan2 tuh... emak, abah, abg, opah, atok, nenek, acu, abdam, bb apis, maknyah, paknyah, abanyah, inyak, onal, bird, dog, meow, mamam acik emak, acik ayam, acik goeng, acik cup, namee, air ci, tece, aju, suor, badi, adik yak, abg yak, adik tut, mak nak..., ekem, acut, utin, abok, abot, edak, papes dan mcm2 lagilah.... even teacher kat nursery pun notice yg dia dah pandai sgt bercakap.. kalo tak teacher slalu kata dia pendiam... tp kali nih teacher puji kata dia pandai ckp.... hehehehe... bangga i tau...

So utk kedua hero2 malaya mak nih... mak doakan kallian berbaik2 sesama sendri.... jgn asik nk bergaduh je berebut menan... mmg mak ngn abah senngaja belikan dua... tp tulah adik... dia nk dua2 skali... mak pun penin.... tp takpe mak rasa nnt bila dia dah besar sket dia akan paham.... cemane lah esok2 nk dpt adik baru nih.... mcm mifdhal dia mmg dah paham dah yg dia akan dpt adik baru... dia yg siap pilihkan beg baru utk bby dia... pastu tolg kuarkan baju2 utk mak basuh aritu.... pastu selalu tnye mak..esp bila dia nmpk sy bwk beg bby tu pi KL baru2 nih....trus dia tnya... "perut mak dah sakit ke"...sy jwb..."taklah.. kenapa abg tanye..." di balas..."takdelah mak bwk beg bby tuh... mak nk pi hospital ke..." mak jawab... "taklah mak tak sakit lagi kenapa nk pi hospital..." pastu dia smbung... "yelah mak kan nk kuarkan bby dalam perut mak tuh...." huhuhu... tgk tuh... dia mmg dah paham... touching ai tau....

oklah sebelum hujan turun dgn lebatnya... baik sy stop dulu... next time kita sambung naaa.......

JJCM ~ Mohd Chan Abdullah

Okeh... ini last JJCM di KL buat masa ni... sbb rasanya tak pi KL kot smpi bersalin nnt... udah tak lalu sy nk travel jauh2 lagi.... adoi... kang terbersalin dlm keta... jenuh gak nnt... huhuhu... so ini kami try makan kat Mohd chan Abdullah.... restoran chinese muslim.... lebih kurang sharin low gak la.... huhuhu


my biras & me... with alfie

Hero no. 1 & no. 2 sy

Hero No. 3...
sylah sekuntum bunga antara mereka



Byk lagi sebenarnya gmbr2 yg diambil oleh SIL tp ini je dulu yg sy masukkan ye.... sbb makanan dia sama je denngan sharin low.... tpkan komen jujur dan ikhlas dari sy... sy rasa shahrin low ipoh tuh lagi best dari kat sini.... shark fin soup shahrin low mmg terbaek... pd sy lah... restoran sri melaka pun takleh lawan... huhuhu... sama gak ngn butter prawn dia... lagi best... pastu sayur dia pun lagi best... so kesimpulannya kalo nk mkn chinese muslim food pilihan sy adalah Restoran Hj Sharin Low Grand .... yg pernah sy makan kat ipoh le.. cawangan lain tak pernah lagi.... mak pun suka....

JJCM ~ Lava Grill Burger Seri Kembangan

JJCM kami seterusnya ialah.... huhuhu... Lava Grill Burger di Seri Kembangan... sebenarnya sy dah terliur nih sejak terbaca dlm blog Ben Ashaari nih... terliur nengok burger tuh.... adoi... pastu trus tnye my SIL ktne lokasinya... dia kata ala... kat restoran Bismillah tu je... oooo... manyak dekat ngn rumah MIL rupanya... hehehe... so bila nk test.... ini malam..??? ada berani...???? Jommmm.... pi mkn ngn my FIL, MIL & SIL....


Menunya....
ini tower.... idakla bole abih kalo tggi cenggini
Pilihan sy ini saja... xtra daging ye...

Aik udah abih.... mestilah kalo dapat
grill lamb... bff
 Mmg sedap gilalah burger dia.... dan mmg sgt2 kenyang dibuatnya... huhuhu... kena try lagi nih.... next time kay.... tunggguuuuuu......