December 18, 2013

Shaqis Child Care Centre ~ Cara Hantar Solid Food ke Taska

Assalamualaikum...

Dah lama plan nak update entry pasal cara sy bawak solid food ke Shaqis utk bekalan aathif...dah lama plan tapi belom berkesempatan... so arini.. sy berjaya... huhuhu... walaupun aathif dah nak masuk setahun dah mggu depan... huhuhu... takpe... ini adalah cara sy bekalkan solid food.. lain mak lain caranya... sy hanya berkongsi cara saya sahaj... mana tau kalau2 ada mak2 baru yg tercari2 cara nk bekalkan solid food ke taska... boleh la entry ini jd panduan... eceh... mcm le ramai reader... hehehehe....

Ini adalah pengalaman pertama saya walaupun aathif adalah anak yg ketiga... sy rasa ramai yang dah tau.. anak2 sy sebelum ini semuanya di rumah... tak hantar kemane2... so takde nak pikir cane nk bwk solid food dari rumah ke taska... tp untuk aathif segalanya berubah sebab aathif dah mula duduk kat nursery seawal usia 75 ari... huhuhu... mak kena kerja sayang.... pasal  tips hantar EBM ke nursery sy dah pernah kongsi.. so kali ni dak kongsi tips hantar solid food plak... hehehehe...

Seawal usia 6 bulan aathif dah mula solid food... walaupun utk 1st mos ni celam celum dia mkn bubur.. sbb tahap kerajinan mak dia ni payah sket nk duga... hehehe... agak2 tak sempat... takdelah bekal utk anak... agak2 nk bercuti2 msia... takde jugaklah makan utk anak... tp mak pastikan aathif bf sekerap ug mungkin ye... so sy akan pastikan dia nenen smpi sendawa kaw2 punya... hahahaha... kat nursery pun dia minum 6 botol EBM...

Masa utk 6 - 7 bulan atau 8 bulan lebih... sy masih blend halus bubur dia... saya akan masak 3 atau 4 hari sekali dan simpan dlm freezer... pagi2 sy akan panaskan dlm mikrowave kemudian simpan dalam bekas termos mcm pic kat bwh ni... masa ni aathif masih makan sekali sehari... so kuantiti dia sikit je...

Ihsan Cik gugel
Kemudian.. lama kelamaan.... sy rasa mcm tak best je nk panaskan dlm microwave... so sy mula beli slow cooker utk masak bubur... masa ni sy dah tak blend halus dah... aathif pun dah suka makan yg tak halus.. so sy mula masak belah malam letak nasik n karot... bangun esok pagi.. dah cantik... terus sendukkan dlm termos yg sama... tp kuantiti lebih sikit sbb 8 bulan dia dah mula mkn 2 kali...

Dah mula dari 10 bulan aritu... sy dah perkenalkan ikan bilis dan sikit2 ayam... tukar2 sayur... macam karot.. sawi.. bayam... dok tukar2 yang tu je... mujur aathif masih terima lagi... dia makan je... habih je... makan abih susu pun 6 botol abih... hehehehhe...

Ok apa yg sy nk share kat sini.. cara sy sediakan lauk pauk utk aathif... hehehe... bukan mkn ngn nasik mcm kita2 ni... tp lauk utk campur dlm bubur kosong dia... 

Step 1
Sediakan / hiris / potong bahan2 seperti :
bwg kecik, bwg putih, ikan bilis, ayam, karot + kacang pis... 1st time intro kacang pis nih...


Step 2
Masak air secukupnya dlm periuk


Step 3
Masukkan kesemua bahan2 td... ikut step paling lambat empuk..
Masak sampai mendidih atau dah cukup masak semua bahan




Step 4
Sambil tunggu sup atau lauk masak..
sediakan bekas2 kecik utk simpan


Step 5
Apabila sup dah siap masak... biarkan sejuk sekejap...
Pastu blend ikut kemahuan... nak halus ke.. separa halus ke...
Kemudian... isi dalam bekas2 tadi....
Sejukkan smpi betul2 sejuk



Step 6
Bila dah sejuk.. tutup... masuk freezer
Dah siap lauk utk beberapa hari..
Setiap pagi hanya ambik 1 bekas...


Step 7
Sebelum tidur pastikan masak nasi dlm slow cooker
Kali ni aathif dah makan 3 genggam beras...
Cukup utk 3 kali makan..


Step 8
Bangun pagi.. tgk bubur dulu...
Keluarkan 1 bekas dari freezer.. alirkan air paip kat bontot bekas tu
Masukkan / terjunkan lauk ke dalam 




Step 9
Masukkan semua ke dalm 3 bekas tahan panas (termos)
Satu bekas utk satu kali makan....senang...
Teacher ambik satu bukak trus suap....
Panas tahan sampai ptg tau.... hehehehe...




Step 10
Berapa byk step daaaaaaa..... hahahah

Ok.. itu sahaja bagaimana cara sy hantar solid kepada shaqis... ini cara saya... ada banyak lagi cara yg lain... tp sy memilih cara ini agar dapat memudahkan pihak shaqis bagi bubur pada anak sy... yelah... kita tak boleh nk harapkan taska utk panaskan bubur anak kita... ada ramai lagi anak2 lain yg hendak dilayan... jd sy pikirkan pendekatan ini utk memudahkan mereka... teacher tak perlu panaskan... just bukak amek satu bekas kemudian suap... takyah basuh bekas pun takpe... tapi so far mereka basuhkan bekas tu... terima kasih...

Untuk 2 org lagi hero sy... deme dah makan apa yg shaqis bagi... so far mcm semuanya makan... sayur pun makan... mmmmm... tp kat umah kenapa masih memilih... itu mak tak paham ok... hehehe... tp takpe... jgn byk ragam kat shaqis ye syg2 semua... heheheheh...


4 comments:

  1. aiii tq for info...kat mana beli thermos tu ek bole tahan smpai petang?

    ReplyDelete
  2. tq utk entry yg sgt berguna ni...kalau blh sy tahu, kat mana sis beli termos tu? tia..

    ReplyDelete
  3. tenks for info berguna ni,,, next month my lil princess da 6 month so tercari la tips nk bekalkan solid food untuk dia..

    ReplyDelete
  4. Info yang sangat berguna terima kasih,saya pula masukan kedalam bekas tahan panas, baby sitter cedukan kedalam mangkuk utk setiap kali makan.

    ReplyDelete