August 9, 2016

Mukhtar's Family Day ~ MamaPapaChalet Janda Baik

Assalamualaikum...

Sebenarnya inilah cerita yang tak sabar-sabar nak update... tapi sebab tak cukup masa... so... kena hold dulu... tup2 dekat setengah tahun jugak tak ter"update langsung... adoyaiiii... cuba untuk recall sebanyak yang mungkin ye... sebab... setelah sekian lama tak buat family day so banyak sangat kenangan manis masa  ni...

Tanggal 26.12.2015 kami pilih untuk buat family day ni... masa ni agak kelam kabut jugak sebab last minute dapat date ni.. dan Alhamdulillah semuanya available time ni... kami semua super excited untuk family day kali ni... maybe sebab dah lama sangat asyik plan lepas tu tak menjadi... tapi kali ni kami decided nak dekat2 je sebab senang dan jimatkan masa perjalanan... sebelum ni kami buat di Pulau Kapas... perjalanan je dah dekat 8 - 9 jam... so memang totally penat... kalo nak recall balik boleh jenguk sini 

Untuk family day kali ni kami pilih dekat2 je... kami decide nak ke janda baik.. since dekat je perjalanan dari KL ke janda baik.. so lets go... along yang pergi ricky tempat kat sana... dia yang cuba dapatkan tempat yang strategik untuk kami semua.. Alhamdulillah tempat sangat2 best... belakang resort memang terus ada sungai yang sangat best... saya je yang tak dapat mandi... haishhh... kena repeat ni... hahahaha...

Alhamdulillah semua ahli keluarga available time ni... so memang along yang aturkan semuanya... kami just bayar je.. hehehehe... thanks sangat2 kat along & adik beradik yang lain di atas tajaan2 anda,,, thanks to opah juga sebab menaja hadiah untuk games kali ni... so along jugk yang berikan tugasan pada kami.. melalui wasap adik beradik 6 orang kami bincang dalam tu je senang... saya dengan kakcik ditugaskan untuk handle game... adoyaiiii dah lama rasanya tak handle game ni... masa kat Pulau Kapas tu kami serah pada anak buah buat kerja ni. Aizat & Aiqal yang handle... kami just main je... hahahah... Tapi takpe dengan penuh excitednya saya & kakcik sama2 bincang untuk game... kami bahagikan kumpulan campur2.. maknanya dalam setiap kumpulan memang akan ada orang tua (adik beradik + ipar), anak2 bujang & kanak2.. hahaha.. termasuklah yang paling kecik si aathif... sian sapa group ngan aathif memang tak dapek nak nolong... hahahaha..

Ok sebelum bergerak.. along dah siap2 bagi itenary... so kami follow je.. jenis lite & easy je... sebab just nak have fun... huhu... since kami nak jimatkan kos so along dah siap2 agihkan mengikut kesesuaian bilik... so kena share... tapi still ok sebab bilik dia sangat besar... kami just bawak toto dan memang sangat selesa... ooo ye lupa nak cakap... kami stay kat mama papa chalet.. sapa2 berminat nak pergi sana memang chalet ni sangat2 best... boleh google image kalo nak tengok betapa bestnya...



Oleh kerana memang nak bagi meriah & nak bagi anak2 semua seronok... opah setuju untuk taja hadiah untuk pemenang game... actualy semua pun akan dapat hadiah... so budak2 memang sangat suka sebab banyak sangat jajan... saya memang tak sempat la na balut2 hadiah bagai... oleh kerana saya yang set up games... so bab hadiah saya mintak kakcik uruskan... anak2 dia dah besar sikit so senang nak bungkus2 tu... saya handle nak beli barang2 keperluan untuk game... dan memerah otak pikir game apa yang sesuai bagi setiap ahli kumpulan... maklumlah sebab ada yang warga emas... opppsss... heheheheh... tapi anak2 bujang ada untuk back up...



Saya pulak sibuk kena membeli barang2 keperluan untuk game sebab saya yang plan semua game.. untuk mewarna warnikan lagi game.. saya plan semua ahli kumpulan perlu pakai reben semasa pertandingan... huhu.. dapat memudahkan juri kenal ahli kumpulan.. hahahah... so kumpulan ada 4 kaler semuanya...


Tak sabar rasanya... hahahaha... tibalah hari yang dinanti...

Perjalanan kami ke Janda Baik sangat best... kami gerak dari KL iaitu dari rumah masing2 dan plan nak jumpa kat genting sempah... saya macam biasa kami dari rumah MIL... Ok lets go... dengan semangat yang membara... hahahahah... 




Ini plak kakyang & nana naik 1 keta sebab nana kena kerja esoknya.. so dia dapat join 1 hari je... tak sempat nak main games yang wancu dah plan.... tu yang muka cebek tu... huhuhu... sian kak nana... takpe nana... next time kay...


Kereta kaknyah kat depan.. sementara tunggu along... kami lepak2 kat sini dulu... makan2 makanan ringan sambil tengok monyet... hahaha





Kakcho, ijat dengan bibik lambat sikit sebab kakcho ada kerja sikit pagi tu... tapi takdelah lambat sangat... petang tu jugak dah sampai... hahahah...


Ok dah selamat sampai... Alhamdulillah... sesi pembahagian kunci bilik pun terus dibuat oleh organiser iaitu cik yong & along... yehaaaa... dah sampai bilik.... boleh landing kejap... pastu nak set up utk BBQ malam tu... yang ni saya tak incharge... sayakan handle game... hehehe... sebelum masuk bilik moh kita amek pic dulu... bukan senang nak kumpul ramai2 macam ni kecuali time raya... 


Yang depan sekali rambut & janggut putih tulah along saya... yang tudung merah baju biru depan sekali tu cik yong kakak ipar saya... deme le organiser untuk family day kali ini... tq along sayang... huhuhu

Lepas dah dapat kunci terus masuk bilik.... adoyaiiii... memang takde 1 pun pic dalam bilik... hahaha... excited sampai lupa nak amek pic banyak2... yang banyak2 dalam ini pun ehsan dari kamera anak2 buah... hahahaha... mokcik punya tepon... memang tinggal terus... hahahah...

Dah setel mengemas barang2 masuk bilik... sudah tentu sangat banyak sebab 3D2N stay sini kan... dengan barang2 makan lagi... barang2 game lagi... hahaha.. macam2 nak bawak... toto bantal semua angkut jugak... saya ni memang mementingkan keselesaan... kalo boleh lipat rumah... dengan rumah sekali saya angkut... hahahaha... dah setel semua keluar ke port lapang yang memang dah disediakan di tepi chalet tu siap ada khemah semua.. situlah kami ber BBQ malam tu... Inilah chef BBQ kami... hahahaha... abg bir memang pakar bab ni... memang sedap BBQ ni... selain ayam semua tu... kami pun ada order makanan lain dengan chalet sendiri... yelah ratah ayam je mana kenyang.. hahaha... tapi end up banyak sangat makanan berlebih.. siap kami panggil jiran2 yang sama2 sewa chalet tu untuk join kami makan... 


Petang tu sementara tunggu nak BBQ belah malamnya...team BBQ sibuk perap ayam dan setelkan makanan BBQ... sebelum tu kami bergambar dulu adik beradik.. masa ni kakak belum sampai.. dia sampai lewat sikit... as usual.. hahaha...


Petang tu kami just makan2 biasa je... kakak saya semuanya ada bawak makan... kek la.. kuih la... saya pun ada jugak order dengan MIL bawak kuih petang tu... tako sudah semestinya.. hahahah... sementara tunggu nak malam, kami relaks2 la... bukan senang nak berkumpul... dan Alhamdulillah.. sepanjang kami kat sana.. cuaca sangat baik... terima kasih Allah atas rahmatMu... dapatlah kami bergambar2.. berborak2...





Wahhh...!!!! kemain naik buai... best betul.. tenang je rasa... kalau ada sebijik kat rumah kan best... hahahaha.... 




Lepas dah borak2, saya dengan kakcik mula bincang pasal game.. sebelum ni dok bincang dalam wasap je.. kali ni saya brief betul2 setiap game kat kakcik biar dia paham... kami sama2 bincang ikut kesesuian setiap faktor.. hahahaha...

Team game... sepakat... hahahaha...
Pembahagian kumpulan pun bermula....Kami bahagi ikut segala faktor... ada yang berusia.. ada yang kuat (bujang lelaki & perempuan) dan ada kanak2... semestinya... deme yang meriah...

Kumpulan MERAH diketuai oleh along..


Kumpulan BIRU diketuai oleh Kakyang/En BD


Kumpulan KUNING diketuai oleh Abg Bir


Kumpulan HIJAU diketuai oleh Abg Ramzi


Jenuh jugak nak perah otak nak plan game ni... kena pandai plan rules sekali sebab biasalah... dah ramai so banyaklah ragamnya... bila dah nak menang sanggup buat apa saja... hahahahah... yg ini kelakar... so juri kena pandai handle time ni.... rasanya lepas ni kalau buat game untuk family day kena lantik ayahcik untuk plan game... hahahaha...

Lepas dah bahagi kumpulan, teruskan berbincang lagi pasal game... banyak faktor ke kaji semula sebab bukannya senang sebab masa pikir game ni tak dapat bayang tempat tu macam mana.. so bila dah depan mata.. kena set up beberapa perkara..terutama bab mencari harta karun... dah setel bincang, semua dah tak sabar nak mandi sungai... part ni sedih... saya tak dapat mandi... huwaaaaa.... ni yang rasa macam kena repeat lagi sekali duduk sini... haishhh... lepas semua dah setel mandi... masuk bilik masing2 mandi, solat & relaks pastu BBQ time... opppsss... tapi sebelum tu... misi mencari harta karun sudah bermula.... huhuhu... lepas setel harta karun sikit... sesi pasang khemah pun bermula... anak2 lelaki bujang sila tidur dalam khemah ye... bilik tak muat... bahahaha...



Lepas BBQ, malam masih muda... semua dah boring taktau nak buat apa.. dok layan berborak... nak masuk bilik macam awal lagi... saya memang tak ada plan nak buat game malam... sekali idea datang secara ad hoc... so mari kita main musical chair... semua kena main... tapi kena buat 2 kategori iaitu dewasa & kanak2... kategori dewasa cik yong menang.... adoyaiiii... apakah... kami yang muda2 ni tewasss... oh no...!!!!




Memang enjoy sangatlah malam tu... gelak terbahak2 memang tak ingat... bab bila kanak2 main pun best... hahahaha.. tapi macam dah tak ingat sapa yang menang... alamakkk... wancu... kenapa dah tua sangat ni... itu pun boleh lupa...

So lepas dah lewat malam.. semua pun pakat masuk bilik.. zassss... tidur kepenatan... hahahaha... esok pagi kita sambung.... 

Pagi esok tu lepas je breakfast kami terus beraktiviti... game mengikut kesesuaian... tengok je pic kat bawah ni sebab dah tak ingat game ni buat pagi ke petang ke... hahaha...

Antara game yang kami plan adalah :

GAME #1 – PASSING GETAH MENGGUNAKAN STRAW






      GAME #2 – ISI AIR DALAM BOTOL GUNA SPAN

Masa ni semua tengah tunggu peserta yang paling tua isi air guna span dari sungai tu... passing pada yang paling muda untuk perah dalam botol...




GAME #3 – TUJU GETAH

GAME#4 – TUJU SELIPAR

Game tuju selipar ni paling rare... mana taknya... memang hampir semua taktau main... haishhhh... ini mainan kegemilangan wancu dengan wancik masa zaman kanak2 tau tak... haishhh.... kome ni... jenuh la nak terangkan cara permainan ni kat semua.. termasuk warga emas... hahahah.. deme pun tak pernah main... tapi game ni paling best... hahahah... semua memang all out.. tak sangka warga emas macam along dengan abg bir pun boleh main... hahahaha... yang geng anak2 dara bantainya lari je manjang.. bukannya nak try susun selipar... selagi tak susun tak menang laaa... hahhha...

Tapi masa game ni kakak cedera.. dia jatuh tertumoihhh... sian ia.. padahal game baru je mula... 





Hahaha... En BD dok terangkan kat anak buah kami kakcho cara nak main... 
GAME #5 – BALING BELON AIR

GAME #6 – PASSING BOLA PINGPONG GUNA SUDU



GAME #7 – GAME DI DALAM AIR
Susun batu paling tinggi.
Cari batu yang mempunyai bentuk paling unik (juri – opah)

Acara susun batu paling tinggi ni best jugak... sebab semua pakat2 dok cari tempat paling strategik nak dirikan bangunan batu ni.. silap2 pilih boleh goyah bangunan tu.. rebah terus.. hehehehe... semua pun dok cari batu yang tegap2 supaya bangunan batu tahan... tak roboh... juri pun susah jugak nak ukur... hahahaha... macam2 stail la setiap kumpulan nak dirikan bangunan batu tu... bestnya dapat mandi sungai... haishhhhh.... geram je tak dapat nak mandi... 




Yang jadi juri sangatlah mencabar... payah betul nak sukat supaya tak bias mana2 team... ramai pulak yang jadi juri kepada juri... tu yang payah tu... hahahahaha.. masing2 taknak kalah la katakan....



Lepas dah siap semua maka berposinglah masing2 dengan bangunan batu masing2... 

Ini hasil bangunan batu dari team HIJAU




Ini pulak dari team KUNING



Ini pulak dari team MERAH



Ini pulak dari team BIRU



Sementara susun batu tu kena cari jugak batu paling unik... yang ini opah kena jadi juri.. so opah taktau batu tu dari kumpulan mana.. so tak bias lahh... hahahaha... yang mana opah suka... yang tu opah pilih.... so opak pilih dari team MERAH... hahahaha.. along kata dia tahu citarasa opah... tu yang dia menang... huhuhu....



Kakak pulak tak puas hati.. dia kata batu dia paling unik sebab segi tiga.... hahahah... tapi opah tak pilih yang tu laaaa....


Lepas dah semua setel game dalam air.. masing2 mandilah apa lagi... haishhh geram je tengokkk.... rasa nak terjun.. tapi tak boleh.. kang tuko kaler plak air sungai tu.... hahahaha... jom kita layan pic deme mandi kolam laaaa....


















GAME #8 – MENCARI HARTA KARUN

Game ni paling mencabar... payah nak handle supaya kurang di sabotaj... tapi stilll.... hahahaha... kelakar... caranya.. saya ada sorokkan beberapa benda untuk di cari oleh setiap team... saya akan senarai apa barang yang perlu dicari... senarai barang tu saya tak bagi sekali... saya bagi satu2.. tapi tulah... yang bukan barang deme pun deme ambik jugak... so... nak buat cemana... hahahahah... lepas tu pakat2 nak ambik balik barang masing2.. maka terjadilah perebutan... hahahaha.. kelakar...




GAME #10 – SEHATI SEJIWA LARI DALAM KAIN

Ini adalah game yang last sekali... memang meriah game ni.. syarat utama kena ada kain pelekat/batik... setiap team kena cari partner untuk masuk dalam kain... lepas tu kena ikat.. lari/jalan sampai garisan penamat... tukar kain bila tukar partner... hahahaha... yang ini paling kelakar.. ada team yang bijak... cari partner besar dengan kecik sekali.. so dukung je terus bawak lari... hahahaha...








Bila tengok balik gelagat dalam pic semua ni.. tergelak sendiri je... hahahaha... best sangat2.. meriah gila... rasa macam tiap2 tahun nak buat family day... fun sangat... anak2 semua pun happy... masa nilah deme dapat bergaul dengan sepupu sepapat.. abglong asyik hilang je pi bilik sepupu dia berkumpul... main kad la.. main dam la... main macam2... masa nak balik deme kena paksa hantar dia balik bilik wancu sebab dia paling kecik nak join dengan abg2 yang dah sekolah tahap 2... hahahah...

Malam tu lepas dah setel main kat padang... kami makan malam lepas tu ada acara last sekali khas untuk budak2 sekolah rendah je... biasalah main rebut gula2... ooo yang ni pun tak kurang meriahnya... semua pakat2 bubuh dalam baju... hahah.. aathif pun sama... kutip jangan tak kutip...



Dah selesai kutip gula2..kena kira markah.. lepas tu... moh kita bagi hadiah... setiap game ada hadiah bagi setiap pemenang.. so kiranya banyaklah jajan bebudak ni dapat... kalo no. 1 dapat hadiah...

Masa ni team hijau confident boleh menang sebab deme banyak menang.. kononnya... tapi dari pemarkahan belum tau lagi ye.. sebab menang memang dapat full marks 40 tapi kalo kalah no last sekali terus drop 10 markah je... berbanding dengan ada team yang jarang menang no 1 tapi maintain no 2/3 so markah tu tak jauh sangatlah drop... setelah dikira... pememang adalah team MERAH... memang masa ni tak sangka...


Masa bagi hadiah tu memang meriah sangat2 la... hahahaha...kita layan pic je ye...












Lepas setel bagi hadiah.. seperti biasa amek gambo banyak2 dan banyak dan banyak lagi... hahahaha... tapi masa ni memang complete semua cukup kecuali abglong hairul dgn nana.. 

 




Alhamdulillah selesai sudah percutian family yang dirancang... harap2 setiap tahun kita dpat berkumpul macam ni.. mengeratkan silaturrahim... anak2 pun happy dapat bermain dengan sepupu.. oklah maybe next year kita buat family day kat ganu pulak bersempena perkahwinan anak sedara yang sulong sekali tu... huhuhu...

Lastly terima kasih kepada semua esp mak yang sangat sporting... along & kakak2 semua yang sangat2 ohsem... huhuhu... sayang semua ketat2... hahahaha



No comments:

Post a Comment