May 30, 2017

Selamat Hari Raya Aidilfitri ~ Kampung Piandang

Assalamualaikum,

#throwbackraya2016

Dah masuk bulan puasa tahun 2017 baru nak update perihal raya 2016... hehehe.. itu perkara biasa.. ye takkk..Ok mari kuta mulakan..

Memang saya dah pernah update pasal anak3 kena demam peluntung kan... kalau dah lupa saya cerita kat sini so bolehlah rujuk balik kalau tak ingat..



Sebelum nak balik kampung belah En. BD dah consult MIL tanya sesuai ke tak nak balik sana ni memandangkan anak3 kena chickepox ni... MIL kata balik le... so kami pun balik je... hehehe... Kalau kat taiping setiap tahun tak pernah miss buat ketupat palas.. tahun ni 1st time kat belah MIL saya buat ketupat palas. yehaaaa... bangun pagi masa hari masak tu terus cakap dengan MIL yang nak ke pasar untuk cari daun. Tak jumpa yang readymade so saya dengan En BD pergi pulak cari sampai ke parit tu ha... semata nak cari daun dengan pulut... memang le jumpa daunnya tapi bukan dah siap... hehehe... sebab cari yang dah siap tu sebab kalau buat kat taiping.. opah akan siap2 buat sarungnya... saya tinggal masukkan pulut dan ikat je.. hehehe.. tapi memandangkan dah tak ada.. maka terpaksa rekrut EN. Bd untuk buat... hehehe... Alhamdulillah... ramai juga yang membantu.. dapat le berketupat palas tahun tu... 





Pagi raya pun menjelma... balik dari masjid seperti biasa meh kita amek gambar dulu.. walaupun muka berbintik.. tetap nak bergambar jugak... tahun ni konon saya nak sembahyang raya... last2 tak dapat sebab dah terlewat... melepas... tak apa kita try lagi tahun ini ye... nak siapkan tiga anak3 bukan senang ye.. hehe.. so balik masjid meh kita bergambar... kamim duduk dalam kereta je dengar khutbah.. tak sempat nak masuk.. sampai ke masjid tronoh kami pergi semua dah mula.. hehehe...
















Lepas dah posing, makan, layan tetamu... belah petang kami keluar beraya ke tronoh.. bawak angah & family sakali... ke kubur terus...


Raya ke 2 kami beraya berjalan-jalan ke rumah saudara belah MIL. Sampai ke Ipoh le.. abglong kata.. mak kenapa raya pun kita kena lalu jalan ni.. hehehe.. dia kenal jalan nak balik rumah.. so pada dia.. kalau cuti tu patut kena pergi jauh dari laluan biasa... heheh.. mana nak buatnya nakkk... keluarga saudara mara kita dekat2 je.. sebab tu kita tak pernah le nak menempuh jalan jam berjam2 atas highway...









Lepas jalan2 di ipoh kami dah siap2 bawak baju untuk balik ke taiping... dengnar cerita jalan jam raya ke 2 tu menghala ke utara.. so kami balik chemor dulu.. mandi2 siap.. tengah malam baru gerak balik... jalan clear... sampai taiping je terus tidur.... nikmatnya... hehehe....

Dekat taiping semua berkumpul... keluarga along je tak ada sebab dia raya pertama dah di taiping... so dia dah balik umah cikyong... kami sempat juga jumpa along di rumah atah sebelum balik ke chemor tu.. sebab nanti kami kan payah nak beraya denngan along... so apa2 hal kami gi jumpa dia kat ipoh... 

Masa kat taiping tu.. kami yang adik beradik ni ada buat pakatan konon merajuk sebab geng lelaki keluar entah ke mana tinggal kami2 kat rumah... so kami pakat2 nak keluar cari laksa, cendol, merayau la sekitar taiping... konon merajuk la... tengok tu penuh kereta semua sumbat sekali... hehehe... last2 geng lelaki jumpa jugak kami kat gerai cendol... memang itulah port kalalu balik taiping so tak susah nak cari pun... hehehehe...



Lepas pekena cendol konon nak cari laksa... tapi semua tutup.. almaklumlah raya... so gi taman tasik je bergambo... happening la.. lepas puas bergambar... kami makan aiskrim.. bebudak pulak request...


Bila kami adik beradik perempuan sahaja yang bersefie... hehehe... cantik2 anak mukhtar + hawa ni kan... hehehehe....





Bila raya ke berapa entah... semua pun dah balik KL.. kami balik semula ke kampung MIL.. opah tinggal di rumah mamak kaman... sempat jugak sambut birthday abglong kat sini... 


Lagi sekali kami ke tronoh... kali ini dengan kakcik pulak sebab dia datang semula nak hantar irfan ke MRSM parit... so kami pun tumpang le... hehehe... berjumpa lagi... sebelum nak balik ke chemor sebab cuti dah abih... melawat rumah saya dan kakcik dilahirkan... dulu2 belakang tu penuh hutan.. sekarang dah terang... 



Rindu dengan rumah ni. masa kecik dulu meriah main2 kat atas ni... teringat sangat2.. best...



Dah abih episod beraya di kampung.. minggu depannya tu beraya ke KL pulak... masa ni nak mencari kawan2 lama... sempat jugak ke rumah Nida + paktam dan  ke rumah Faiz...





Ok itu sahaja coretan hari raya.. banyak yang dah terlupa... hehehe...

No comments:

Post a Comment