July 31, 2017

Kisah Raya Kami ~ #FromTaipingWithLove

Assalamualaikum,

#throwback #temarayatepen #fromtaipingwithlove

Tahun 2017 giliran kami beraya di taiping... yehaaaa.... cumanya kalau balik taiping kami kena bertungkus lumus bersihkan rumah dulu... cumanya lega jugak sebab masa cuti sekolah 2 minggu bulan puasa tu opah ada juga balik dengan anak ijat, aiqal, bibik, yana & aidil untuk kemas rumah dan setelkan apa2 yang patut.. memula tu abglong pun nak ikut tapi dia baru je baik demam masa tu so saya macam tak bagi le dia ikut sebab rumah taiping tu habukkan.. setahun kot tak bukak.. hehehe.. 

Opah pun ada pesan dekat ada makcik tu untuk tolong bersihkan rumah hari khamis sebelum kami balik... so saya pun lega la sikit sebab plan nak balik jumaat pagi... sampai je rumah.. masyaallah hitamnya tapak kaki.. agak frust jugak sebab kata dah mop lantai... tapi awatnya hitam... hehehe.. saya pun apa lagi lepas keluarkan barang2 semua ambil vacuum teruslah vacuum 1 rumah... nak mop lantai kena tunggu abah balik beli sabun mop dulu... lepas dah beli sabun saya pun mop la 1 rumah... abah dengan anak3 bersihkan beranda luar tu... memang anak3 excited la... saya suruh depa duduk kat luar sementara saya ,op dalam rumah... kang tak pasal licin2 tu kang.. tapak kaki pun hitam... 




Lepas dah bersihkan rumah semua pakat melepak... letih ooooo... pastu time nak berbuka.. opah kata jom buka kat luar la.. kotiau samah... tup2 kakcik kata dia dah on the way balik cuma risau tak dan sampai sebelum berbuka sebab jalan jem sikit kat ipoh... dia minta kami tapau untuk dia...

Tetiba masa kami nak order kat samah tu, call kakcik dia kata sikit lagi nak sampai... terus order sekali... Alhamdulillah... dia sempat sampai sebelum berbuka... yeyyyy.. dapat buka ramai2..

Memang dah plan dengan opah... jumaat kita kemas rumah.. sabtu kita masak2... so pagi sabtu tu lepas sahur... kami laki bini pergi le ke pasar beli segala benda untuk memasak.. maklumlah semua benda memang takdelah kat rumah kan.. rumah kosong... so semuanya kena beli.. ohh yeee.. malam lepas buka tu kami dah beli barang2 kering dah dekat tesco... so pergi pasar nak beli barang2 basah je... best jugak sekali sekala gi pasar ni... maklum le jarang2 pergi... dulu2 kan tak pergi sebab anak2 kecik lagi.. so kena jaga anak... bila anak dah besar ni boleh je tinggal deme kat rumah... deme pun taknak ikut kalau cakap pergi pasar... hehehe... kami siap kena buat list lagi takut ada barang tak cukup malas nak keluar lagi...

Lepas balik pasar tu apa lagi mulalalh aktiviti memasak semua... kakcik dengan family dia nak ke sungai petani melawat keluarga yang sakit... so tinggal saya dengan opah je untuk masak2... Alhamdulillah abah rajin tolong kami masak... banyak juga setel aktiviti memasak kami tu... seperti biasa menu kalau kat tepen mestilah ketupat palas, daging masak jintan dengan rendang lampung (paru)... itulah signature dish family saya tiap kali raya... hehehe... nasi impit kuah kacang pun ada jugak... lemang pun beli je.. hehehe... memang lega dan pantas juga kami dapat setelkan semua juadah tu sebelum berbuka... bila kakcik balik dari sungai petani dia pulak take over buat lauk untuk berbuka.. tumis sayur je pun.. sementara saya dan abah siapkan ketupat palas tu.. adoiii... dah dekat buka baru setel.. itu baru 2 kg je buat... hahaha...


Malam tu memang legalah setel semua benda..so rileks2 la lepak kat beranda sambil tengok anak2 main mecun pop... hehehe... malam tu jugak kakyang sampai... ramai sikit.. te takkk...

Keesokan pagi tu semua bangun awal la... sebab nak berebut bilik air... saya awal2 lagi dah perangat semua lauk2 sementara kakak2 mandi solat bersiap semua... bila depa dah setel saya pulak masuk.... so memang dapat hidangkan juadah sebelum gi solat raya... mentang le surau depan rumah je... so tak rushing sangat... hehehe... kaknyah dan kakak pun sampai pagi ni... kali ni Alhamdulillah dapat jugak solat raya... sebelum ni anak kecik payah sikit... tahun lepas pulak kan saya ada cerita yang kami tak sempat.. sampai je masjid dah mula solat dah.. maka denngar khutbah je kat luar masjid.... tahun ni sebab depan rumah je.. so memang sempat le...  masuk terus mencari kakak2 yang lain... sibuk masuk2 surau nak selfie.. hahaha.. bukan senang kami nak dapat solat raya sama2 5 beradik pompuan dengnan opah sekali.... payah ooooo... so bila ada kesempatan kita kena ambil gambar banyak2.. hehehe... nyempit2 la kami 6 beranak sederet.. hehehe... bergambar jugak dengan makcik yah... jiran belakang rumah kesayangan...






Lepas dah setel solat.. kami balik rumah bersedia nak baca yasin utk arwah abah... itu memang rutin setiap tahun sejak abah meninggal..

Tahun ni opah kata jom kita balik kampung... so marilah kita bergambar dulu sebelum bergerak... family along je takde... 









Memang puas hati bergambar kali ni... buat kat luar.. cantik semuanya... heheheh.. walaupun ada kejadian sebelum tu.. hehehe... nanti saya cerita kat bawah tau... hehehe... layan gambar2 kat bawah ni dulu ye... bestnya... semua gambar cantik2.. 
























Bila dah setel ambik gambar semua maka kami gerak balik kampung.. yehaaaa.... tapikan... ada 1 kejadian yang kalakar pun ada... menyayat hati pun ada.. penuh tragis... hehehe...

Begini ceritanya... kakyang sampai malam rayakan... so malam tu depa sampai.. abg ipar saya kemas2 la kereta dia malam tu jugak lepas deme setel angkat barang2 semua... so dia kemas2 kereta... dia suruh si lily buang 2 beg plastik isi sampah kat dalam tu... lily tu teruslah buang sampah tu dalam tong sampah besar kat dalam rumah... masa sebelum tidur tu saya dengan kakcik dok bising nak buang sampah tu sebab dah penuh dan ada taik2 ikan, kulit udang semua dalam tu kan... kan pagi tu masak2.. so penuh la macam2 benda... so kakcik angkat bungkus2 ikat... dia letak kat luar rumah.. saya pulak laju je mintak abg ramzi tolong buangkan sampah kat hujung jalan tempat pembuangan sampah... esok nak rayakan... takkan nak biar sampah busuk depan rumah... ye takkk... so abg ramzi pun pi la buang sampah tu.... setel....

Keesokan paginya.. masa kami nak siap2 ambil gambar tu si nini kecoh nak cari kasut raya dia... kasut dia ni memang la special sikit... sebab mummy dia beli dekat mecadonia.. so memang sentimental la... kasut dia macam pic kat bawah ni... hehehe..


Sekali memang kecoh la.. bila dia check dalam kereta beg plastik dia isi kasut tu dah takde... tanya punya tanya... daddy dia dah suruh si lily buang dalam tong sampah tu... macam dah cerita kat atas tu... so memang dah syak kasut dia dah kena buang.... lepas je sesi ambil gambar tu.. sebelum balik kampung deme boleh pi geledah tempat buang sampah tu... adoiiii... memang banyak la plastik sampah hitam kat situ... mana nak carinya... hahaha.. tragis sungguh di pagi raya geledah sampah... 




Hasilnya memang la tak jumpa.. dan kalau jumpa pun.. nak pakai lagi ke.. sian jugak si nini tu.. sayang sungguh kasut dia tu... tak ada rezeki.. dia dapat pakai kejap je.. sian dia... 

oklah tutup cerita... so kami pun gerak balik kampung... puas hati round kampung...




















Kami berjalan sampai malamlah... macam biasa... hehehe.. seperti biasa.. rumah last mesti rumah keluarga cik yong.. dapat jumpa along.... hehehe.. dan jugak bergambar sakan kat sini...

  















 









keesokan hari kami still beraya lagi tapi ke rumah jiran je.. hehehe.... selfie jugak le kejap...



Malam tu main bunga api, mercun segala bagai.. mercun papan pun ada.. alkisahnya... si aathif ni penakut.... dia mana ada join main kat luar.. dia lepak kat dalam je...








Ini kejadian bila tetiba ada budak beraya kat rumah terus masuk menonong sampai tak sempat nak capai tudung.. maka kita share tudung dengan anak buah... hehehehe.... 

Sudahnya... bila abg2 ipar saya termasuk abahnya jugak main mercun roket dengan mercun papan so si aathif ni kat dalam... dia main bantai je peluk sapa yang dia jumpa.. mak memang kat luar... hehe.. rupanya dia ketakutan kat dalam main sauk je perut uncle adam tu.. padahal sebelum ni bukan mesra sangat pun... hehehehe... tapi bila dah takut.... dia bantai je sapa yang dia boleh peluk.. sebab takutkan... hehehe... tapi memang kelakar la malam tu... hehehe.. siap boleh cium lagi uncle adam tu... hahahah...





Bila aathif dah dapat tempat berlindung.. ada 1 plak lagi tragedi.. si ain pulak menangis teresak2 bila abah dia peluk aathif.. hahaha... kes jeles la tu.... 





Bila geng2 biras abah bercigar.... huhuhu...




Ada jugaklah beberapa keping anak2 buah yang ambilkan gambar... kat rumah la... rumah jiranlah.. so kita kumpul sekalilah.... senang cerita... hehehe layan jelah.. entah raya kebrapa pun tak pasti....


Ini dekat rumah makcik yah... bespren opah belakang rumah je...

Opah dengan adiknya.. mamak cantik kami panggil

sarapan pagi.. nasi lemak bungkus
Nini yang kebosanan.. last2 dia request nak masak.... huhu...



Raya ke3 sudah tiba.. sob sob sob... time for us to go... balik belah abah pulak ye anak3... tapi sebelum tu.. kebetulan birthday anak buah si aiqal ni... so kakcho plan nak buatlah sikit2 sambutan.. buat anak2 buah semua happy....










Tapi sebelum sambut kat rumah.. uncle dah siap sambut dulu dah deme.. patutlah balik lambat... hehe












Lepas dah puas celebrate birthday aiqal.. dah kenyang makan kepsi + kek... dapat jugak amkan apam lenggang untuk sarapan so... jom kita gerak ke piandang...

Tetiba ada pulak tak bagi kita balik... hahahaha... uncle buat lawak ke ni uncle... hehehehe....



Rutin wajib.. sebelum kemana2 kita jumpa atok ye... inilah tempat atok sekarang... walaupun anak3 tak pernah kenal atok tapi saya selalu jugak bercerita tentang atok kat deme... sedikit sebanyak deme dapat gambaran atok tu cemana... kalau atok masih ada.... mesti semua kesayangan atok ni....

Abah... juju rindu.... Alfatihah buat abah...




Ok taknak sedih2... diam tak diam dah 13 tahun abah tinggalkan kami...

ooo yee... sebelum keluar rumah... ziti mai.... yehaaaa... ziti.. rindu sagat kat hang... jumpa sat ja... takpa lain kali kita repeat tau..... ini memang geng kayuh basikal masa form 5 ni.. hahaha.. geng ronda...




Ok lepas dah setel kat kubur... memang dah janji konon nak jumpa geng sekolah... gi rumah suhaili dia takde kat rumah.. baru keluar beraya.... janji jugak denngan erda... suh je dia datang dekat kubur.. acaner.. beraya di kubur.. pun boleh.. cuma katawa kena kontrol sikit... lepas rindu kat hang erda.... puas.... hehehe....


Ok lepas jumpa erda... dia siap tunjuk jalan lain nak ke tepen... kami ni nama ja membesar kat tepen.. tapi bila dah lama tinggal tepen.. banyak sungguh perubahan.. kalau masa sekolah dulu ada taiping jaya ja... tak pun supermarket berkat... la ni aeon pun dah ada ok... hahaha... mak jakun... hehehe... 

Oleh kerana dah ajar abah pekena black sugar tiap kali balik tepen.. maka sekarang dah jadi kegilaan dia jugak... hehehe.. sebelum balik piandang jom pekena.... lama aihhhh.... tapi memang tak sangka.. terjumpa pulak aida... ya ampun..... rindunya kat hang aida... kawan baik dari form 1 nih.... menag tak sangka boleh jumpa kat sini.... sembang la tak ingat....

tup2 boleh pulak jumpa jaja sekali... ok yang ni tak de gambar pulak.... hehehe... jumpa jaja & family.. memang krik krik krik sikit la.... hehehehehe....

aida.. kawin jang lupa jemput tau....


Ok itu sahaja kisah beraya di tepen... hehehe... kami sampai piandang pun dah malam... maghrib kat chemor dulu.. tinggalkan baju kotor semua.. baru gerak balik.. tapi singgah rumah kawan abah dulu beraya.... lapar aihhh... dapat mee goreng legaaaa.... heheheh.... sedap bangat...

Sampai piandang macam biasa beraya jugak... esoknya gi rumah mak sedara abah... esoknya pulak gi beraya ke ipoh..

Geram je nampak kaknyah post kat wasap ajak ramai gi CH sebab dia booked Villa yang sanngat2 besar... kaki menag gedik2 nak pergi.. tapi apakan daya... giliran tetap giliran.... hehehe.. malas nak download gambar2 depa... kakcik sanggup tu tak balik melaka lagi.. patah balik CH.. padahal dia dah balik KL dah sehari sebelum tu... sabo je.. urut dada... hehehe...

Meh kita layan jelah pic yang ada... melihat ke"ingke"an mereka2 ini...









Dah.. itu je yang saya download.. malas.... hahaha


Ok itu je kisah raya kami... banyak lagi pergi beraya semua tapi tak ambil gambar.... heheheh....

Ok till then...

Selamat Hari Raya 2017,
Maaf Zahir dan Batin dari keluarga sederhana kami

xoxo

1 comment: