Assalamualaikum,
Bila dah habis update entry2 yang terpendam tu udah tak ada apa nak cerita lagi pulak dah... hahaha... dah tak tau apa nak cerita... tengok balik gambar-gambar yang ada dalam folder bulan Julai.. meh kita story la sikit... sementara gelombang LKAN Siri 2/2016 belum mari lagi.. hehehehe.... kang bila dah sampai kita senyap kejap ye... hehehe..
Ok ini cerita sepatutnya bulan puasa aritu buat nasi ayam ni... En BD request sebab dah lama tak makan nasi ayam isteri tercinta yang masak... hahaha.. nasi ayam ni ada sejarahnya yang tersendiri buat kami berdua... hahaha... berniaga sekerat jalan lepas tu terkubur... masa tu jual menu nasi ayam percik... memang sedap laaaa.. menu baru tahun 2003 kalau tak silap... lepas tu terhenti sebab ada faktor-faktor yang tak dapat dielakkan.. lepas tu saya teruskan ambil order dari opis JPN masa tu kalau nak mesyuarat ke... saya akan buat untuk opis makan... deme memang semua sukalah nasi ayam saya ni... hahahaha... terangkat...
So atas permintaan saya buatlah... beli kaki ayam buat sup... rahsia untuk nasi ayam sedap adalah sup tu kena sedap dulu... automatik nasi akan jadi sedap... tadaaaa.... terangkat.... ok2.. saya letak resepi la ye...
Sup Kaki Ayam
Sapa tak makan kaki boleh je buat sup ayam ke.. rangka ayam ke.. tulang ayam ke... mana-mana pun boleh... saya akan masak air sampai gelegak... masukkan tulang/kaki/rangka ayam dan sup bunjut dengan kulit kayu manis dan senagkatan dengannya... biarkan merenih sampai 4 jam... kalau untu kaki ayam sampai dia betul-betul lembut...
Kemudian tumbuk bawang besar + halia masukkan dalam air rebusan tu tadi... masukkan garam secukup rasa... biarkan sampai 4 jam minimum ye... dah cukut time.. hiris bawang merah tumis dalm kuali lain... ni kalau orang perak kata tumih darat... sampai dah layu bawang curahkan dalam sup tu tadi... haaaa... camtuuuu....
Nasi Ayam
Untuk nasi pulak.. saya akan basuh beras macam biasa dan toskan... dalam rice cooker tumis bawang putih hiris tumis dengan mentega... itu je.... kemudia masukkan beras yang dah basuh tu... lepas tu masukkan kuah sup tadi...masukkan serbuk kunyit sikit nak bagi kaler kuning tu...kalau ada ketuk serai.. macam saya tak ada serai pulak.. so tak masuk... ok je... wangi je baunya.. sebab sup bau sedapkan... hehehe... sup tadi tu... ikut sukat nak masak nasi... yang ni tak reti nak cerita... agak-agak je sukat... bila dah masak saya akan serih nasi tengok kalo tak cukup masak atau keras saya akan tambah lagi sup... kira trial & error le... hahahah... biasanya saya tak masuk banyak sup sebab saya tak suka nasi lembik sangat...
Ayam
Perap ayam dengan kicap dan sos tiram... tumbuk bawang merah + halia + bawang putih pastu lumurkan ayam dengan garam + lada sulah... itu je... masuk dalam peti ais... biarkan at least 4 jam.. lagi lama lagi bagus...
Dah cukup time... masukkan dalam magic pan.. panggang... setel
Sos kicap
Bila dah perap ayam tu lama.. automatik akan mengeluarkan air perapan tu kan... so baki-baki bahan2 perapan yang tinggal tu saya jerang tambah kicap sikit.. campur sup sikit... letak garam sikit...lada sulah sikit... tadaaaa.... siap...
Sos Merah
Untuk sos merah ni saya kurang arif sikit sebab masa masak dulu buat kuah percikkan.. so tak buat sos merah ni... so resepi ni saya google yang paling senag sekali.... dah jumpa...
Cara saya... kisar cili merah + bawang putih + cili api sikit sebab nak pedas-pedas sikit... semua tu agak-agak je... jangan banyak sangat bawang putih.. nanti tak sedap... lepas tu reneh atas api.. letak sos cili, sos tomato, garam. gula secukup rasa... tambahkan sup ayam tu sikit... perghhhh.. terangkat... saya tak sangka sebenarnya sedap kejadiannya.. hahahha... licin habih semuanya... sos merah kicap tu semua licin tau... ayam dengan nasi usah cerita la.. memang sedappp...
Masa ni sedap sungguh rasanya sebab dapat daun salad, timun dengan tomato yang fresh sedap gilaaa... puas hati makan daun-daun ni... hahahaha.. next time kena repeat lagi ni...
Ok dah abih cerita nasi ayam... maka kita ja;an-jalan laaa.... masa ni tak ingat nak cari apa.. hahaha...
Bila dah abih opeh house... MBI jabatan kewangan ada buat makan-makan.. jadi saya kena ambil abglong... lepas tu hantar abglong ke town hall.. duduk le dengan abah sampai petang ye... lepas tu saya pun dijemput le untuk makan.. memang waktu lunch so langkah kanan laaa... hahaha... layanlah anak teruna ni nak bergambar... rajin pulak dia...
Ada pulak satu hari tu... kutip kacang panjang kat opis ni sebab tukang kebun tanam kat belakang opis... kutip-kutip dapat juga secekak... cukuplah nak masak malam tu... hehehe... memang lama dah nak buat goreng telur masin tu... kebetulan telur masin sedap ada kat rumah... so marilah... malam tu makan kacang goreng dengan telur masin tu... padankan dengan nasi goreng cina la pulak... menag terus rasa makan kat shahrin low... hahahaha...
Uishhh.. tengok gambor teringin pulak nak buat lagi.. lain kali lee... hehehe...
Tiap kali balik sekolah... kalo rajin kita selfie sementara tunggu abglong habis kafa... hehehe...
Ok.. itu je nak cerita untuk bulan julai 2017.. nanti kita sambung ogos pulak ye...
tadaaaa.....
No comments:
Post a Comment